Wykonanie
Mamy
jabłka, więc pieczemy szarlotkę.Potrzebne nam będzie:-1,5 szklanki
mąki-0,5 szklanki
cukru pudru-10 dkg
margaryny-1
jajko do ciasta oraz 4
białka na
bezę-6 łyżek
cukru-płaska łyżeczka
proszku do pieczenia-
aromat śmietankowy-2 słoiki
jabłekZ
mąki,
cukru pudru,
margaryny, jednego
jajka,
proszku do pieczenia i aromatu zagniatamykruche ciasto.
Rozwałkowujemy na posypanej
mąką stolnicy na wielkość blaszki tak, aby starczyło na boki. Ciasto musi być cienkie.
Jeśli przy okazji chcemy upiec kilka miniszarlotek lub jeśli ktoś woli-babeczek, to zostawiamysobie troszkę ciasta.Jeśli mamy blaszki "non stick" to ciasto wykładamy bezpośrednio na blaszkębez smarowania jej. Podobnie z foremkami na babeczki.Blaszka 30 x 22 cm.Nie musimy podpiekać ciasta. Na surowe wykładamy
jabłka i wyrównujemy warstwę.
Blaszki wędrują do pieca z temperaturą 180 st. C z termoobiegiem na:-szarotka-30 minut-miniszarlotki-15 minut
Gotowe ciasto przekładamy na inną blaszkę z otwartym brzegiem, ponieważ będziemynakładać
bezę.Ubijamy na sztywno pianę z 4
białek, wsypujemy 6 łyżek
cukru (kryształ) ciągle ubijając.Piana powinna być sztywna.
Bezę można ułożyć w dowolny kształt, np. fale:
Wstawiamy do pieca do zapieczenia
bezy na ok. 20 minut.
Piękny, złocisty kolorek, więc gotowe.
Nie będziemy czekać, aż ostygnie.Szarlotka na ciepło smakuje wybornie!
Całość wykonania zajmuje nam tylko godzinę.Smacznego!