ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

nazwa

Wykonanie

Mamy jabłka, więc pieczemy szarlotkę.
Potrzebne nam będzie:
-1,5 szklanki mąki
-0,5 szklanki cukru pudru
-10 dkg margaryny
-1 jajko do ciasta oraz 4 białka na bezę
-6 łyżek cukru
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat śmietankowy
-2 słoiki jabłek
Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamy
kruche ciasto.
Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blaszki tak, aby starczyło na boki. Ciasto musi być cienkie.
Jeśli przy okazji chcemy upiec kilka miniszarlotek lub jeśli ktoś woli-babeczek, to zostawiamy
sobie troszkę ciasta.
Jeśli mamy blaszki "non stick" to ciasto wykładamy bezpośrednio na blaszkę
bez smarowania jej. Podobnie z foremkami na babeczki.Blaszka 30 x 22 cm.
Nie musimy podpiekać ciasta. Na surowe wykładamy jabłka i wyrównujemy warstwę.
Blaszki wędrują do pieca z temperaturą 180 st. C z termoobiegiem na:
-szarotka-30 minut
-miniszarlotki-15 minut
Gotowe ciasto przekładamy na inną blaszkę z otwartym brzegiem, ponieważ będziemy
nakładać bezę.
Ubijamy na sztywno pianę z 4 białek, wsypujemy 6 łyżek cukru (kryształ) ciągle ubijając.
Piana powinna być sztywna.
Bezę można ułożyć w dowolny kształt, np. fale:
Wstawiamy do pieca do zapieczenia bezy na ok. 20 minut.
Piękny, złocisty kolorek, więc gotowe.
Nie będziemy czekać, aż ostygnie.
Szarlotka na ciepło smakuje wybornie!
Całość wykonania zajmuje nam tylko godzinę.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/09/szarlotka-z-beza.html