Wykonanie
Share the post "Muffiny z
mango i
białą czekoladą"Muffiny to chyba najszybszy sposób na deser, gdy masz a ochotę na słodkie ciasto, a niestety mało czasu na jego wykonanie. Tym razem miałam zalegające duże i dojrzałe
mango i standardowo
białą czekoladę (uwielbiam!). Efekt? Rewelacja w niecałą godzinę z wystudzeniem! Muffiny są puszyste i wilgotne, z wyczuwalnymi kawałkami
mango i
białej czekolady. Polecam!Muffiny z
mango i
białą czekoladą (ok. 15 szt.)Składniki:3 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli2 łyżek niesolonego
masła, roztopionego i wystudzonego3/4 szklanki
mąki2 duże
jajka1 łyżeczka
cukru waniliowego1 1/2 szklanki
jogurtu greckiego1 duże
mango obrane i pokrojone w kostkę100 g
białej czekolady pokrojonej w kostkę
cukier perlisty do posypania (opcjonalnie)Przygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 200 oC.W misce wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i odstaw.W misce miksera ubij na puszystą masę
masło i
cukier (ok 3 minuty). Następnie dodawaj po 1
jajku, do dokładnego połączenia się składników i wsyp
cukier waniliowy.Dodaj do ubitych składników
połowę miksu z suchych składników, wymieszaj i dodaj połowę
jogurtu,znowu wymieszaj. Następnie dodaj drugą cześć sypkich składników i później drugą połowę
jogurtu. Miksuj całość aż uzyskasz jednolitą masę.Wrzuć do masy
mango i
białą czekoladę i delikatnie wymieszaj całość najlepiej łyżką.Do formy na muffiny włóż papilotki lub spryskaj specjalnym sprayem przeciwko przywieraniu.Wypełnij papilotki masą i posyp
cukrem perlistym jeśli używasz.Włóż do piekarnika i piecz 8 minut, następnie zmniejsz temp. do 180 oC i piecz przez kolejne 12 minut (lub do suchego patyczka).Po wyjęciu z piekarnika pozwól muffinkom pozostać w formie przez 5 minut, następnie wyjmij je do całkowitego wystygnięcia.
Share the post "Muffiny z
mango i
białą czekoladą"