Wykonanie
Dziś bardzo za mną chodziło coś słodkiego. Cały dzień wytrzymałam, ale na wieczór postanowiłam zrobić sobie drobną przyjemność w wersji mini:)Do wersji mini potrzebujemy:(wersja maxi zakłada dużo więcej
czekolady)70g
czekolady gorzkiej (lub gorzkiej i białej) pokrojonej w większą kostkę70g
mąki przennej60g
cukru (dałam trochę białego i trochę brązowego)2 łyżki
płatków migdałowych1
jajko1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soli50g
masła (temperatura pokojowa)1. Przesianą
mąkę,
sól,
sodę mieszamy w misce.2. W drugiej misce ubijamy
masło z
cukrem. Dodajemy do tego
jajko i ponownie ubijamy - około 5 minut.3. Dodajemy zawartość miski z sypkimi składnikami do mokrych składników i razem chwilę ubijamy. Następnie dodajemy
czekoladę i
migdały i mieszamy łyżką.4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i łyżką nakładamy kulki ciasta, lekko je uklepując. Pozostawiamy
między ciastkami odstępy, gdyż w trakcie pieczenia rozleją się:)Pieczemy 12-14 minut, aż będą brązowe.Z tej ilości składników wyszło mi 10
ciastek.Jeśli dodamy więcej
czekolady (lub jeszcze
orzechy) będą ładniej wyglądały na wierzchu.