Wykonanie
Share the post "Lekkie clafoutis z
truskawkami i
ricottą"Clafoutis to nic innego jak
owoce zapiekane w cieście,u mnie dzisiaj z
truskawkami w lekkiej wersji z
ricottą dla dbających o wagę. Można użyć tutaj słodzika,jednak należy pamiętać,że nie każdy nadaje się do pieczenia. Świetny pomysł na deser.Polecam!(8 porcji)Składniki:400 g
truskawek,umytych,bez szypułek2-3 łyżki ulubionego
likieru (u mnie
cytrynowy)250 m
mleka2 łyżeczki
cukru waniliowego (lub ekstraktu z
wanilii)szczypta
soli3
jajka2-3 łyżki
brązowego cukru (lub odpowiednią ilość słodzika do smaku)250 g
sera ricotta70 g
mąkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
Truskawki przekrój na połówki i wymieszaj w miseczce z
likierem.Wlej
mleko do rondelka,wsyp
cukier waniliowy (lub wlej ekstrakt) i podgrzej (nie doprowadź do wrzenia)W misce miksera ubij na pianę
jajka z
cukrem (lub słodzikiem),następnie wmieszaj
sól. Cały czas ubijając na niskich obrotach wlej powoli
mleko,dodaj
ricottę i na koniec wmieszaj
mąkę.Powstałą masę wylej do formy na tartę (nie do tej z wyjmowanym dnem) o średnicy ok 25 cm i wyłóż na jej powierzchni
truskawki.Włóż do piekarnika na ok 40 minut. Ja poznaję,że clafoutis jest upieczone,gdy środek nie jest już zapadnięty.Wyjmij z piekarnika i podawaj.Smacznego!
Share the post "Lekkie clafoutis z
truskawkami i
ricottą"