ßßß Cookit - przepis na Clafoutis z truskawkami i ricottą

Clafoutis z truskawkami i ricottą

nazwa

Wykonanie

Share the post "Lekkie clafoutis z truskawkami i ricottą"
Clafoutis to nic innego jak owoce zapiekane w cieście,u mnie dzisiaj z truskawkami w lekkiej wersji z ricottą dla dbających o wagę. Można użyć tutaj słodzika,jednak należy pamiętać,że nie każdy nadaje się do pieczenia. Świetny pomysł na deser.Polecam!
(8 porcji)
Składniki:
400 g truskawek,umytych,bez szypułek
2-3 łyżki ulubionego likieru (u mnie cytrynowy)
250 m mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego (lub ekstraktu z wanilii)
szczypta soli
3 jajka
2-3 łyżki brązowego cukru (lub odpowiednią ilość słodzika do smaku)
250 g sera ricotta
70 g mąki
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
Truskawki przekrój na połówki i wymieszaj w miseczce z likierem.
Wlej mleko do rondelka,wsyp cukier waniliowy (lub wlej ekstrakt) i podgrzej (nie doprowadź do wrzenia)
W misce miksera ubij na pianę jajka z cukrem (lub słodzikiem),następnie wmieszaj sól. Cały czas ubijając na niskich obrotach wlej powoli mleko,dodaj ricottę i na koniec wmieszaj mąkę.
Powstałą masę wylej do formy na tartę (nie do tej z wyjmowanym dnem) o średnicy ok 25 cm i wyłóż na jej powierzchni truskawki.
Włóż do piekarnika na ok 40 minut. Ja poznaję,że clafoutis jest upieczone,gdy środek nie jest już zapadnięty.
Wyjmij z piekarnika i podawaj.
Smacznego!
Share the post "Lekkie clafoutis z truskawkami i ricottą"
Źródło:http://karmelowy.pl/lekkie-clafoutis-z-truskawkami-i-ricotta