Wykonanie
            Dziś przedstawiam doskonały i łatwy przepis na deser z książki Nigela Slatera „Tender Vol.II”. Bardzo kruche ciasto, z dużą ilością 
jagód. Świetnie smakuje z 
bitą śmietaną lub 
lodami. Polecam!Scroll down for English(forma na tartę o średnicy 24 cm)Składniki na nadzienie:500 g 
jagód2 łyżki 
soku z cytryny1 czubata łyżka 
mąki kukurydzianej1 czubata łyżka 
konfitury jagodowej lub malinowejSkładniki na ciasto:150 g 
masła, rozmiękczonego150 g 
cukru pudru + więcej do posypania250 g 
mąki pszennej1 łyżeczka 
proszku do pieczenia1 
jajko, lekko rozbitetrochę 
mleka do posmarowaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Lekko natłuść formę do tarty.Do miski włóż 
jagody, 
sok z cytryny, 
mąkę kukurydzianą i 
konfiturę. Delikatnie wymieszaj i odstaw.W misce miksera utrzyj do puszystości 
masło z 
cukrem , zdrapując, od czasu do czasu, masę z brzegów miski.Dodawaj powoli 
jajko, następnie wmieszaj przesianą 
mąkę i 
proszek do pieczenia, aż utworzy się delikatne ciasto.Posyp 
mąką blat i wyłóż powstałe ciasto. Zagniataj przez minutę i podziel powstałe ciasto na 2 równe części.Rozwałkuj jedną część na kształt koła odrobinę większego niż nasza forma i wyłóż je, pamiętając, by dokładnie docisnąć ciasto do brzegów formy. Pozostaw też lekko zwisające brzegi, aby później zespolić je z druga częścią ciasta.Włóż nadzienie i posmaruj brzegi ciasta odrobiną 
mleka. Rozwałkuj drugą część i wyłóż na nadzienie. Dociśnij krawędzie ciasta, odetnij jego nadmiar i zrób 2 otwory w pokrywie. Wysmaruj całą powierzchnię 
mlekiem i posyp 
cukrem pudrem.Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut lub do ładnego zarumienienia. Pozwól mu ostygnąć przed podaniem.Smacznego!

English versionBlueberry pie(24 cm pie 
plate)Ingredients for the filling:500 g blueberries2 tbs lemon juice1 heaped tbs cornflour1 heaped tbs blueberry or raspberry preservesIngredients for the crust:150 g butter, softened150 g caster sugar+ 
more to scatter over the top250 g plain 
flour1 tsp baking powder1 egg, beatena little milk to finishPreparation:Set the oven at 180 oC. Lightly butter a 24 cm shallow metal 
plate.Put the blueberries into a bowl with the lemon juice, cornflour and preserves. Toss gently to mix, then set aside.Cream the butter and sugar in a food mixer till pale and fluffy, pushing the mixture down the sides of the bowl from 
time to 
time with a rubber spatula.Incorporate the egg, a little at the 
time, into a butter and sugar mixture. Mix in the sifted 
flour and baking powder to form a soft dough.
Flour the work surface generously. Bring the dough together to form a ball, then knead lightly for a minute. Cut into two equal pieces and roll one out to fit the base of the pie 
plate. 
Line the dish with the pastry, taking care to push the dough well into the corners and to leave some overhanging.Add the filling. Rollout the remaining pastry. Brush the edge of the pastry lining the dish with a little milk, then lower the pastry lid on top. Press the edges to seal, 
trim any overhanging pastry and cut two small holes in the top. Brush with a little of milk and scatter lightly with sugar.Bake on the hot baking sheet for forty minutes or so, till golden. allow to calm down a little before serving.Enjoy!

Share the post "Kruche ciasto z 
jagodami Nigela Slatera"



