ßßß
Scroll down for recipe in English(32 ciasteczka o średnicy 7 cm)Składniki na ciasto:2 1/2 szklanki mąki6 łyżek cukru1 łyżeczka soli260 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkęok. pół szklanki zimnej wodySkładniki na nadzienie:2 1/2 szklanki jagód (lub borówki amerykańskiej)1/2 szklanki cukrusok i starta skórka z 1/2 cytryny1 łyżka masła, roztopionego1 łyżka mąki lub skrobi kukurydzianejroztrzepane jajko do posmarowaniacukier do posypaniaPrzygotowanie:W celu zrobienia ciasta, w misce miksera wymieszaj mąkę, cukier i sól. Następnie dodaj masło i miksuj (lub wyrabiaj rękami) aż konsystencja ciasta stanie się ziarnista. Cały czas mieszając dodawaj po trochu wodę, aż z ciasta powstanie jednolita kula – nie za długo. Być może cała woda nie będzie potrzebna, ciasto nie może być zbyt wilgotne.Podziel je na dwie części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum kilka godzin (najlepiej na całą noc). Można przygotować ciasto 1-2 dni wcześniej.W średniej misce wymieszaj jagody, cukier, sok i skórkę z cytryny, masło i mąkę kukurydzianą. Odstaw.Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Wyłóż na dużą blachę papier do pieczenia.Wyjmij pierwszą połówkę ciasta z lodówki i podziel ją na pół. Rozwałkuj jedną połówkę na posypaną mąką powierzchni i za pomocą wycinaczki o średnicy 7 cm (lub np szklanki) wytnij 8 kół. Przełóż je na blaszkę z papierem do pieczenia. Następnie na każde wyłóż niewielką ilość nadzienia (niecałą łyżeczkę i odrobinę powstałego sosu).Wytnij kolejne 8 okręgów i umieść je na tych z jagodami a brzegi dociśnij widelcem. W każdym ciastku wytnij po 2-3 małe otwory, posmaruj jajkiem i posyp cukrem.Włóż do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż nadzienie zacznie bulgotać a ciasto ładnie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i wyłóż na kratkę do wystudzenia. Te same czynności powtórz z kolejnymi 3 połówkami ciasta.Smacznego!
English versionBlueberry pie cookies(32 7 cm cookies)Ingredients for pie crust:2 1/2 cups all-purpose flour6 tablespoons sugar1 teaspoon salt260 g cold unsalted butter, cut into small cubes1/2 cup ice waterIngredients for filling:2 1/2 cups blueberries1/2 cup sugarjuice and zest from 1/2 lemon1 tablespoon melted butter1 tablespoon cornstarchegg for brushingsugar for sprinklingPreparation:Mix the flour, sugar, and salt together. Add the butter and start working the butter into the flour with your hands until there are pieces the size of large peas. Add the water and continue mixing just until the dough comes together. You don’t want the dough too wet, and you don’t want to mix in the water too much. Do not overwork the dough.Divide the dough in two, cover each half with plastic wrap, and refrigerate for a couple hours at least (overnight is best). You can prepare the dough the day or two aheadToss the blueberries, sugar, lemon juice and zest, butter, and cornstarch in a medium bowl. Set aside.Preheat your oven to 200 oC. Line the bottom of a cookie sheet with parchment paper.Remove one of the covered dough halves from the refrigerator. Divide this in half and roll out on a floured board. Using a 7 cm round cutter, cut eight circles out of the pie dough. Place these on the parchment paper, evenly spaced.Spoon a small amount (1 tsp and a little sauce) into the center or each pie circle.Cut eight more circles out of the pie dough. Place each circle on top of the blueberry-topped bottom circles and press down the edges with fork. Brush with egg yolk and sprinkle with sugar. Cut some small slits in the top.Bake for 15-20 minutes, or until the filling is bubbly and pastry nice and brown. Cool on a wire rack. Repeat in three more batches with the rest of the pie crust and filling.Enjoy!
Share the post "Kruche ciasteczka z jagodami / Blueberry pie cookies"


