Wykonanie
Share the post "Kruche
ciasteczka z
jagodami / Blueberry pie cookies"Dziś proponuję coś słodkiegoPrzepyszne, kruche
ciastka nadziewane
jagodami (można zamiennie użyć
borówki amerykańskiej), słodkie, z akcentem
cytrynowym. Pycha! Nie są trudne w przygotowaniu, ani też szczególnie pracochłonne, a na pewno wszystkim przypadną do gustu. Polecam!
Scroll down for recipe in English(32
ciasteczka o średnicy 7 cm)Składniki na ciasto:2 1/2 szklanki
mąki6 łyżek
cukru1 łyżeczka
soli260 g zimnego
masła, pokrojonego w drobną kostkęok. pół szklanki zimnej
wodySkładniki na nadzienie:2 1/2 szklanki
jagód (lub
borówki amerykańskiej)1/2 szklanki
cukrusok i starta skórka z 1/2
cytryny1 łyżka
masła, roztopionego1 łyżka
mąki lub
skrobi kukurydzianejroztrzepane
jajko do posmarowania
cukier do posypaniaPrzygotowanie:W celu zrobienia ciasta, w misce miksera wymieszaj
mąkę,
cukier i
sól. Następnie dodaj
masło i miksuj (lub wyrabiaj rękami) aż konsystencja ciasta stanie się ziarnista. Cały czas mieszając dodawaj po trochu
wodę, aż z ciasta powstanie jednolita kula – nie za długo. Być może cała
woda nie będzie potrzebna, ciasto nie może być zbyt wilgotne.Podziel je na dwie części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum kilka godzin (najlepiej na całą noc). Można przygotować ciasto 1-2 dni wcześniej.W średniej misce wymieszaj
jagody,
cukier, sok i
skórkę z cytryny,
masło i
mąkę kukurydzianą. Odstaw.Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Wyłóż na dużą blachę papier do pieczenia.Wyjmij pierwszą połówkę ciasta z lodówki i podziel ją na pół. Rozwałkuj jedną połówkę na posypaną
mąką powierzchni i za pomocą wycinaczki o średnicy 7 cm (lub np szklanki) wytnij 8 kół. Przełóż je na blaszkę z papierem do pieczenia. Następnie na każde wyłóż niewielką ilość nadzienia (niecałą łyżeczkę i odrobinę powstałego sosu).Wytnij kolejne 8 okręgów i umieść je na tych z
jagodami a brzegi dociśnij widelcem. W każdym
ciastku wytnij po 2-3 małe otwory, posmaruj
jajkiem i posyp
cukrem.Włóż do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż nadzienie zacznie bulgotać a ciasto ładnie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i wyłóż na kratkę do wystudzenia. Te same czynności powtórz z kolejnymi 3 połówkami ciasta.Smacznego!
English versionBlueberry pie cookies(32 7 cm cookies)Ingredients for pie crust:2 1/2 cups all-purpose
flour6 tablespoons sugar1 teaspoon salt260 g cold unsalted butter, cut into small cubes1/2 cup ice waterIngredients for filling:2 1/2 cups blueberries1/2 cup sugarjuice and zest from 1/2 lemon1 tablespoon melted butter1 tablespoon cornstarchegg for brushingsugar for sprinklingPreparation:Mix the
flour, sugar, and salt together. Add the butter and start working the butter into the
flour with your hands until there are pieces the size of large peas. Add the water and continue mixing just until the dough comes together. You don’t want the dough too wet, and you don’t want to mix in the water too much. Do not overwork the dough.Divide the dough in two, cover each half with plastic wrap, and refrigerate for a couple hours at least (overnight is best). You can prepare the dough the day or two aheadToss the blueberries, sugar, lemon juice and zest, butter, and cornstarch in a medium bowl. Set aside.Preheat your oven to 200 oC.
Line the bottom of a cookie sheet with parchment paper.Remove one of the covered dough halves from the refrigerator. Divide this in half and roll out on a floured board. Using a 7 cm round cutter, cut eight circles out of the pie dough. Place these on the parchment paper, evenly spaced.Spoon a small amount (1 tsp and a little sauce) into the center or each pie circle.Cut eight
more circles out of the pie dough. Place each circle on top of the blueberry-topped bottom circles and press down the edges with fork. Brush with egg yolk and sprinkle with sugar. Cut some small slits in the top.Bake for 15-20 minutes, or until the filling is bubbly and pastry nice and brown. Cool on a
wire rack. Repeat in three
more batches with the rest of the pie crust and filling.Enjoy!
Share the post "Kruche
ciasteczka z
jagodami / Blueberry pie cookies"