ßßß
Składniki (4-5 porcji):50 dag ugotowanej drobnej fasoli (może być z puszki)750 ml rosołu/bulionuok. 200 ml wrzątku70-90 g cheddara5 plastrów wędzonego boczku1 spora cebula1/3 szklanki drobnego makaronu (w kształcie ryżu)przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki tymiankuBoczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę. Zdejmij z patelni skwareczki z boczku i na pozostały tłuszcz wrzuć cebulę, smaż przez około 5 minut, do lekkiego zrumienienia.Zagotuj rosół i wrzuć do niego ugotowaną wcześniej fasolę (albo wyjętą z puszki i opłukaną) oraz cebulę. Gotuj przez 10 minut, następnie zmiksuj, dolej wrzącą wodę i dodaj pozostałe składniki: podsmażony boczek (część zostaw do dekoracji), tymianek i makaron. Gotuj przez około 5 minut, do miękkości makaronu. Często mieszaj, bo makaron stawia sobie za cel przykleić się do dna garnka 😉Zetrzyj na tarce o grubych oczkach ser. Gdy makaron będzie gotowy, dodaj cheddar (trochę zostaw do dekoracji) i dokładnie zamieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Zupę podawaj w miseczkach, sypiąc na wierzch pozostały ser i trochę boczku. Można dodać jeszcze zieleninę dla zdrowotności 😉

Related PostsQuiche z zielonymi szparagami i boczkiemZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiFasolka po bretońskuZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryZupa zbójecka