ßßß
Składniki :1 szklanka mąki żytniej razowej (może być z otrębami)600 ml letniej przegotowanej wody2-3 ząbki czosnku2 małe liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegoususzona skórka razowego chleba (opcjonalnie)Do wyparzonego słoika wsyp mąkę i zalej ją wodą. Wymieszaj dokładnie, po czym dodaj zgniecione i ponacinane w kilku miejscach ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz skórkę z chleba. Przykryj ściereczką/papierowym ręcznikiem/serwetką, obwiąż gumką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 3-4 doby. Po tym czasie przechowuj szczelnie zamknięty zakwas w lodówce (ponoć do 2 tygodni, u mnie jeszcze nigdy tyle nie postał).
Related PostsŻytni razowiec z suszonymi śliwkamiPszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiemŻurek wielkanocnyBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim