Wykonanie
Dzisiaj jest ostatni moment, aby nastawić zakwas na żurek i zrobić test, czy faktycznie domowy jest o niebo lepszy od każdego kupnego. Jeśli Wam posmakuje, to w czwartek możecie powtórzyć proces, by w niedzielę ugotować prawdziwy, tradycyjny żur 😉 Ja
będę gotować swój jutro i, oczywiście, umieszczę tutaj przepis.Jeśli nie jesteście pewni, czy
chleb, który macie jest w 100%
razowy bez żadnych polepszaczy, to lepiej go nie dodawajcie do zakwasu na żur, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że Wam spleśnieje. Bez skórki zakwas też się uda 😉
Składniki :1 szklanka
mąki żytniej razowej (może być z
otrębami)600 ml letniej przegotowanej
wody2-3 ząbki
czosnku2 małe
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiegoususzona skórka
razowego chleba (opcjonalnie)Do wyparzonego słoika wsyp
mąkę i zalej ją
wodą. Wymieszaj dokładnie, po czym dodaj zgniecione i ponacinane w kilku miejscach ząbki
czosnku,
ziele angielskie i
liście laurowe oraz skórkę z
chleba. Przykryj ściereczką/papierowym ręcznikiem/serwetką, obwiąż gumką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 3-4 doby. Po tym czasie przechowuj szczelnie zamknięty zakwas w lodówce (ponoć do 2 tygodni, u mnie jeszcze nigdy tyle nie postał).
Related PostsŻytni razowiec z
suszonymi śliwkamiPszenno-żytni razowiec na
maślance z
miodem gryczanym i
słonecznikiemŻurek wielkanocny
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim