Wykonanie
Święta Wielkiej Nocy się zbliżają, nie mogą się obyć bez
żurku bynajmniej w naszym domu. Mamy jeszcze chwilkę czasu, ale zakwas na żur warto już sobie przygotować. Za pierwszym razem trwa to do siedmiu dni, ale następny raz na bazie naszego już gotowego zakwasu czas ten się skróci od 3-5 dni. Nie ma jak domowy, na kupnym lista niepotrzebnych składników jest tak długa .........
SKŁADNIKI :1 litr przegotowanej
wody1 szklanka
mąki żytniej razowej2-3 ząbki
czosnku3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiegokromka
chleba razowego (na zakwasie) użyłam 3 łyżek zakwasuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- do wysokiego naczynia wsypujemy szklankę
mąki razowej (jeżeli nie posiadamy w ostateczności możemy użyć
płatki owsiane)- rozgniatamy
czosnek, wrzucamy lisie laurowe oraz
ziele angielskie- zalewamy do letnią przegotowaną
wodą , mieszamy, aby nie było grudek- jeżeli nie mamy zakwasu dodajemy kromkę
razowego chleba ja dodałam 3 łyżki zakwasu
razowego- przykrywamy ściereczką(tak aby dochodziło powietrze) odstawiamy do 7 dni, codziennie przemieszamy nasz zakwas drewnianą łyżką- gotowy przetrzymujemy w lodówce- warto korzystając z zakwasu do
żurku pozostawić sobie trochę i na tym stworzyć kolejny
Przekonamy się jaki będzie pyszny nasz żurek na takim domowym zakwasie, do tego domowa biała surowa czego chcieć więcej :)