ßßß
Składniki:1 kg szynki wieprzowej12 małych cebulekpół butelki piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody4-5 łyżek oleju rzepakowegoprzyprawy: sól, pieprz, majeranek, 5 jagód jałowcasolidna łyżka smalcuOlej wymieszaj z 2 łyżkami majeranku, świeżo mielonym pieprzem i solą (po 1 łyżeczce), następnie natrzyj mięso marynatą. Włóż do naczynia, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.Szynkę przed upieczeniem wyjmij z lodówki i doprowadź do temperatury pokojowej. Obierz cebulki.Na patelni rozgrzej smalec i obsmaż na nim szynkę z każdej strony, aby w mięsie zamknęły się pory.Przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się piekła.Na tłuszczu spod szynki obsmaż cebulki na rumiano i dodaj je do naczynia z mięsem.Wlej piwo i dorzuć rozgniecione jagody jałowca.Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C od czasu do czasu polewając mięso wytwarzającym się sosem.Po wyjęciu z piekarnika przed podaniem odczekaj 30 minut, po czym pokrój na plastry i podlej sosem z pieczenia. Zajadaj, popijając drugą połową piwa 😉

Related PostsGulasz (sos) myśliwskiBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimBabka ziemniaczana z białą kiełbasąZupa zbójeckaWegetariański „smalec”