Wykonanie
Zazwyczaj jestem dość sceptycznie nastawiona do konkursów kulinarnych, bo ostatnio kojarzą mi się głównie z żebrolajkami (że tak rzeknę: żenuła) i nie „zaszczycam” ich swoim udziałem. Dałam się jednak skusić sympatycznemu panu Łukaszowi, który zachęcił mnie m.in. atrakcyjnymi nagrodami (zamiast „żebrolajków” będzie kompetentne jury) i postanowiłam podjąć rękawicę, czyli wziąć udział w konkursie „Książęce Mistrzostwa Smaku – Burgundowe Trzy Słody”. Nie ukrywam, iż uwiódł mnie też fakt, że rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się w Mikołajki – moja kuchnia marzy o jakimś godnym prezencie. Samo
piwko natomiast jest naprawdę bardzo przyjemnePrzedstawiam Wam zatem przepis na przepyszną pieczeń. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie dla
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Taka szyneczka posmakuje każdemu prawdziwemu mężczyźnie i niejednej dziarskiej kobicie!
Składniki:1 kg
szynki wieprzowej12 małych
cebulekpół butelki
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody4-5 łyżek
oleju rzepakowegoprzyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek, 5
jagód jałowcasolidna łyżka
smalcuOlej wymieszaj z 2 łyżkami
majeranku, świeżo mielonym
pieprzem i
solą (po 1 łyżeczce), następnie natrzyj
mięso marynatą. Włóż do naczynia, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Szynkę przed upieczeniem wyjmij z lodówki i doprowadź do temperatury pokojowej. Obierz
cebulki.Na patelni rozgrzej
smalec i obsmaż na nim
szynkę z każdej strony, aby w
mięsie zamknęły się
pory.Przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się piekła.Na tłuszczu
spod szynki obsmaż
cebulki na rumiano i dodaj je do naczynia z
mięsem.Wlej
piwo i dorzuć rozgniecione
jagody jałowca.Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C od czasu do czasu polewając
mięso wytwarzającym się sosem.Po wyjęciu z piekarnika przed podaniem odczekaj 30 minut, po czym pokrój na plastry i podlej sosem z pieczenia. Zajadaj, popijając drugą połową
piwa 😉
Related PostsGulasz (sos)
myśliwskiBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZupa zbójeckaWegetariański „smalec”