ßßß Cookit - przepis na Szynka wieprzowa z cebulkami pieczona w piwie

Szynka wieprzowa z cebulkami pieczona w piwie

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj jestem dość sceptycznie nastawiona do konkursów kulinarnych, bo ostatnio kojarzą mi się głównie z żebrolajkami (że tak rzeknę: żenuła) i nie „zaszczycam” ich swoim udziałem. Dałam się jednak skusić sympatycznemu panu Łukaszowi, który zachęcił mnie m.in. atrakcyjnymi nagrodami (zamiast „żebrolajków” będzie kompetentne jury) i postanowiłam podjąć rękawicę, czyli wziąć udział w konkursie „Książęce Mistrzostwa Smaku – Burgundowe Trzy Słody”. Nie ukrywam, iż uwiódł mnie też fakt, że rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się w Mikołajki – moja kuchnia marzy o jakimś godnym prezencie. Samo piwko natomiast jest naprawdę bardzo przyjemne
Przedstawiam Wam zatem przepis na przepyszną pieczeń. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie dla piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Taka szyneczka posmakuje każdemu prawdziwemu mężczyźnie i niejednej dziarskiej kobicie!
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
12 małych cebulek
pół butelki piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
4-5 łyżek oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 5 jagód jałowca
solidna łyżka smalcu
Olej wymieszaj z 2 łyżkami majeranku, świeżo mielonym pieprzem i solą (po 1 łyżeczce), następnie natrzyj mięso marynatą. Włóż do naczynia, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Szynkę przed upieczeniem wyjmij z lodówki i doprowadź do temperatury pokojowej. Obierz cebulki.
Na patelni rozgrzej smalec i obsmaż na nim szynkę z każdej strony, aby w mięsie zamknęły się pory.
Przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się piekła.
Na tłuszczu spod szynki obsmaż cebulki na rumiano i dodaj je do naczynia z mięsem.
Wlej piwo i dorzuć rozgniecione jagody jałowca.
Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C od czasu do czasu polewając mięso wytwarzającym się sosem.
Po wyjęciu z piekarnika przed podaniem odczekaj 30 minut, po czym pokrój na plastry i podlej sosem z pieczenia. Zajadaj, popijając drugą połową piwa 😉
Related Posts
Gulasz (sos) myśliwski
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Zupa zbójecka
Wegetariański „smalec”
Źródło:http://agatagotuje.pl/szynka-wieprzowa-z-cebulkami-pieczona-w-piwie