Wykonanie
Próbowaliście kiedyś zmiksować ugotowane ziemniaki? Nie? To nie próbujcie! Tak mi się przy okazji tych krokietów przypomniała wpadka, którą zaliczyłam, gdy przygotowywałam po raz pierwszy zupkę z
ziemniaka dla kilkumiesięcznego Głodzilli. Wrzuciłam wtedy do kielicha blendera jednego pyraska i zmiksowałam go. Wyszła mi taka guma, że nieźle się musiałam nagimnastykować, aby wyjąć ostrze. Czyszczenie go z tego ziemniaczanego „gluta” również najprzyjemniejsze nie było. Zapewne otarłam się wtedy o kuchnię molekularną i stworzyłam jakiś mega długi i skomplikowany
cukier złożony z tej zmiksowanej
skrobi.A wracając do tytułowych krokietów ziemniaczanych, to receptura na nie powstała w wyniku mojego
ostrego wnerwienia. W pierwotnej recepturze były potrzebne 4
jajka – 2 do ciasta i 2 do obtaczania. Czekając na spóźniającego się Pana i Władcę, popędzana przez Wiecznie Głodnego Noworodka i znudzonego już Głodzillę, z rozpędu wbiłam do ciasta wszystkie
jajca. Załamałam rączęta, zaklęłam nieprzystojnie i musiałam się ratować
mąką. Okazało się jednak, że przekleństwa latające jak skowronki były nieuzasadnione – krokiety wyszły pyszne i bardzo delikatne 😉aktualizacja: 2 . 11.2014 – na liście składników i w przepisie podaję prawidłowe proporcje.

Składniki :800 g ugotowanych
ziemniaków200 g
mąki pszennej (typ 650)2
jajkaprzyprawy:
sól, świeżo mielony
czarny pieprz,
gałka muszkatołowadodatkowo:2
jajka (można pominąć)
bułka tartaolej do smażeniaUgotowane, ostudzone
ziemniaki przeciśnij przez praskę albo zmiel w maszynce, następnie dodaj
mąkę,
jajka i
przyprawy (dałam płaską łyżeczkę
soli, pół łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej i tyle samo
pieprzu) i dokładnie wymieszaj.Do miseczki wbij dwa
jajka i rozbełtaj. Za pomocą łyżki wybieraj porcje ciasta i formuj jak kotlety mielone. Obtaczaj w rozmąconym
jajku a
potem w
bułce tartej.Smaż na rumiano na średnim „ogniu” po 3-4 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni połóż krokiety na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Related PostsZupa ogórkowa z
kaszą mannąZupa zbójeckaZielone naleśnikiBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi