Wykonanie
04 Maja 2013 Gotowanie ze stylem
Tym razem skorzystałam z bardzo łatwego przepisu mojej mamy. Muszę przyznać, że pomimo dużej prostoty tego dania, smakuje ono zawsze wszystkim wybornie. Najważniejsze jest, aby placki spożywać na gorąco wówczas są one chrupiące i bardzo aromatyczne.
Smażone placki z gotowanych
ziemniaków
Składniki na 40 placków:
1 - 1½ kg ugotowanych
ziemniaków2
jajka400 g
mąki pszennejolej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
Ugotowane i przestudzone
ziemniaki zmielić w maszynce. Następnie wymieszać z
jajkami oraz
mąką, po czym zagnieść ciasto.
Z ciasta formować średniej wielkości placki o owalnym kształcie.
Na patelni rozgrzać
olej i smażyć placki z dwóch stron na rumiany kolor.
Moje uwagi:
Placki należy smażyć na średniej warstwie
oleju.
Ciasto nie musi być dodatkowo dosalane, jeśli
ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie.

