ßßß
Składniki (4 porcje):50 dag różyczek kalafiora500 ml bulionu warzywnego400 ml mleka 3,2%120 g cebuli (2 małe)1,5 łyżki masła klarowanego50 g kaszy manny (3 łyżki)100 g sera z niebieską pleśnią8 plasterków kumpiaku lub podobnej szynkisól, pieprz i szczypta cukru do smakuDo garnka wlej cały bulion i 300 ml mleka (reszta przyda się później). Zagotuj.W międzyczasie obierz i posiekaj cebule, zeszklij je na maśle. Przełóż do garnka z bulionem.Na pozostałym ze smażenia cebuli tłuszczu podsmaż do lekkiego zrumienienia różyczki kalafiora. Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości.Rozmieszaj kaszę mannę w 100 ml mleka. Wlej do garnka z zupą. Gotuj przez 5 minut, następnie wrzuć ser i zmiksuj całość. Dopraw do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.Na suchej patelni ułóż plasterki kumpiaku i chwilę podsmażaj, aż staną się chrupkie.
Related PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąZupa ogórkowa z kaszą mannąStaropolska zupa z kaszą mannąPożywna kartoflanka