Wykonanie
Kolejna wariacja na temat szalenie popularnych ostatnio pancakes. Do ich zrobienia użyłam resztkę
mleka kokosowego (stare, dobre sprzątanie lodówki z wszelakich „końcówek”). Z kanonicznego przepisu, z którego korzystam przy robieniu tych placków, usunęłam
cukier wanilinowy, ponieważ nie chciałam zakłócać kokosowej nuty. Aby ją podkreślić, placuszki polałam
syropem klonowym i posypałam wiórkami kokosowymi. Bardzo nam smakowało takie połączenie 😉Zaczynam dochodzić do wniosku, że uzależniłam się od tych naleśniczków. Moje spodnie mogą tego nie przeżyć…
Składniki na około 15 placków:250 ml
mleka kokosowego200 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru50 ml
oleju2
jaja1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka
soku z cytrynyszczypta
soliWykonanie jest dziecinnie proste: wymieszaj ze sobą płynne składniki –
jaja,
mleko kokosowe,
sok z cytryny i
olej. Dodaj
mąkę z
cukrem pudrem,
solą i
sodą. Zmiksuj na gładką masę. Na dobrze rozgrzaną patelnię (bez dodatkowego tłuszczu!) wylewaj ciasto tak, aby powstały placki o średnicy około 10 cm. Przewracaj na drugą stronę, kiedy na powierzchni ciasta pojawią się dziurki po pęcherzykach powietrza.Podawaj z ulubionymi dodatkami – smacznego
Related PostsPancakes – śniadanie mistrzówNaleśniczki z kremem
pomarańczowo-
cynamonowymJogurtowe pancakes z frużeliną
rabarbarowąRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremBiscotti di Prato (cantucci)