ßßß
Zaczęłam przeglądać przepisy na bułeczki razowe, ale stwierdziłam, że zdobyłam na tyle dużo doświadczenia w wypieku pieczywa, że mogę sama skomponować przepis. I udało się. Bułeczki wyszły mięciutkie w środku z lekko chrupiącą skórką.Składnikimąka tortowa, 2 szklankimąka pszenna razowa, 1 szklankadrożdże suche, 7 gramsól, 1 i 1/2 łyżeczkicukier, 1 i 1/2 łyżeczkiciepła woda, około 1 szklankasłonecznik łuskany, 2 łyżkiDodatkowo: jajko + 1 łyżka mleka do smarowania bułekSposób przygotowania1. Obie mąki, drożdże, sól i cukier wsypać do dużej miski, wymieszać. Stopniowo dolewać wodę. Połączyć składniki w gładką masę i wyrabiać przez 10-15 minut. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Całość zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, brzegi zwinąć do środka, tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć. Następnie każdą część uformować w rulon (tak jak się to robi z ciastem na kopytka) i zwinąć w „ślimaczka”. Jedna końcówka powinna mieć bardziej szpiczasty kształt. Będzie ona stanowiła zakończenie bułki. Można ją delikatnie zwilżyć wodą i wsunąć pod spód, aby dokładnie się zlepiła i nie rozwinęła podczas pieczenia. Zwijanie należy zacząć od grubszej części. Tak przygotowane pieczywo przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (około 30 minut).3. Jajko rozbełtać z mlekiem. Posmarować nim bułki. Posypać słonecznikiem. Piec w piekarniku na funkcji góra-dól rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.Website Design and Hosting