Wykonanie

Lista składników30 g
margaryny Kasia1 kg
mąki8żółtek1 całe
jajko0,5 litra
mleka60 g
drożdży100 g
cukru5 łyżek
oleju2 łyżki
spirytusu1
cukier waniliowy1/2 kg
marmoladypolewa czekoladowaJak zrobić?W misce z ciepłym
mlekiem rozpuścić
drożdże, dodać łyżkę
cukru, trochę
mąki (tak około szklanki), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy zaczyn urośnie, dodać do niego pozostałe składniki -
jajko i
żółtka, roztopiona
Kasie resztę
mąki,
cukier i
cukier waniliowy,
olej i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pół godziny powinno wystarczyć), następnie wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną
mąką i wykrawać kółka szklanką. Każdego pączka formować w dłoniach, żeby miał ładny, okrągły kształt i odłożyć do wyrośnięcia. Pączki smażyć w gorącym
oleju lub
smalcu na brązowo złoty kolor. Upieczone odkładać na talerz. Powidła do szprycy do nadziewania i wstrzykiwać do środka. Wierzch polać polewą zrobić dekoracje