Wykonanie
Jak w temacie. Nie muszę nic dodawać, prócz tego, że na szczęście Tłusty Czwartek obchodzimy tylko raz w roku. Tego dnia nie liczymy kalorii i jak głosi legenda powinniśmy zjeść choćby jednego tłuścioszka, by nasze przyszłe losy obfitowały w szczęście i powodzenie! Zatem, smacznego!inspiracja

SKŁADNIKI: (12 sztuk)- 2 szklanki
mąki (340g)- 1/4 szklanki
cukru (60g)- 50 g
margaryny- 20 g świeżych
drożdży- 1/2 szklanki
mleka- 2
jajka- 1 łyżka
spirytusu lub
octu-
marmolada- 1 litr
oleju do smażeniaPRZYGOTOWANIE:
Drożdże wymieszaj z łyżeczką
cukru i 1/4 szklanki ciepłego
mleka, odłóż do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuść. W dużej misce utrzyj
jajka z
cukrem na puch, następnie dodaj
mąkę,
drożdże, chłodną
margarynę oraz
spirytus. Wyrób gładkie ciasto ręką, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu by wyrosło. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieć. Podsypując
mąką zrób z niego wałek i podziel na 12 równych części. Z każdej części zrób placuszek, nałóż łyżeczkę
marmolady i
sklej w kulkę. Smaż w rozgrzanym
oleju z obu stron na złoto odwracając co jakiś czas. Podawaj posypane
cukrem pudrem lub polane lukrem. Smacznego!Rady: By sprawdzić czy tłuszcz jest rozgrzany z ciasta zrób małą kuleczkę i wrzuć do niego, jeśli odbije się od dna i wypłynie -
olej jest gotowy. Pierwszego pączką rozkrój i zobacz czy ciasto się wypiekło, jeśli nie wydłuż czas smażenia.
