Wykonanie
Zostało mi po Świętach trochę
marmolady, więc postanowiłam upiec bułeczki. Przepis dostałam kiedyś od Teściowej i od tamtej
pory często z niego korzystam ;)Składniki:0,5 kg
mąki1
jajko5 dag
drożdży0,25 l
mleka0,25 kostki
margaryny4 łyżki
cukruszczypta
soli0,5
cukru waniliowegoolejmarmoladaMąkę przesiać do miski.
Mleko i
margarynę rozpuścić z 2,5 łyżkami
cukru. Wszystko podgrzać. Pokruszyć
drożdże, wymieszać z pozostałym
cukrem i
solą. Do
mąki wlać
drożdże,
jajko i podgrzane składniki. Wyrobić dokładnie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rwać po kawałku ciasta, zrobić dziurkę, włożyć do niej trochę
marmolady. Zawinąć. Brzegi zmoczyć w
oleju. Kłaść na blachę. Przed pieczeniem posmarować rozbitym
jajkiem. Piec na złoty kolor w 180°C.Tak wyglądały przed upieczeniem:

A tak po:

Smacznego ;)