Wykonanie
Podobną
sałatkę jadłam w czasie wakacji w jakiejś wytwornej restauracji. Zrezygnowałam z wymyślnych dodatków i fikuśnej oprawy i przyrządziłam ją tak jak lubię – prosto, szybko i smacznie. Halloumi – pyszny cypryjski
ser z
owczego mleka- kupisz w sieciowych delikatesach i na eko-bazarach. W marketach możesz dostać jego odpowiednik z
mleka krowiego – nazywa się to „ser do grillowania” i jest całkiem smaczny, choć daleko mu do oryginału. Jeśli nie masz patelni do grillowania (lub grilla w ogrodzie), usmaż
ser na patelni posmarowanej niewielką ilością
oliwy. W obu przypadkach pilnie spoglądaj na zegarek – halloumi przesmażony staje się nieznośnie twardy i trzeszczy w zębach jak zużyta opona.

Składniki (2 porcje)Pęczek
rukoli1/2
czerwonej papryki1/2
zielonej paprykiPomidor malinowy
Oliwa,
sok z cytryny,
pieprzPrzygotowanieRozgrzej mocno patelnię do grillowania.Pokrój
ser na plasterki lub paski – im cieńsze będą, tym krócej powinny się smażyć.Za pomocą pędzelka posmaruj kawałki halloumi odrobiną
oliwy – dzięki temu nie będą przywierały do patelni.Ułóż
ser na gorącej patelni i grilluj po 3-4 minuty z każdej strony.Umyj
rukolę w lodowato zimnej wodzie i dokładnie osusz.
Paprykę pokrój w kostkę,
pomidora w ósemki.Warzywa
skrop oliwą i
sokiem z cytryny, dopraw do smaku
pieprzem (halloumi jest bardzo słony, więc tym razem nie sięgaj po solniczkę) i wymieszaj.Ułóż na
sałatce kawałki gorącego
sera i natychmiast podawaj.Smacznego!Zobacz także:
Sałatka z pieczonych warzyw z musem z
koziego twarożkuPyszna
sałatka z
rukoli i
fetyCykoria z
mozzarellą i
jabłkiem