ßßß Cookit - przepis na Rukola z grillowanym serem halloumi

Rukola z grillowanym serem halloumi

nazwa

Wykonanie

Podobną sałatkę jadłam w czasie wakacji w jakiejś wytwornej restauracji. Zrezygnowałam z wymyślnych dodatków i fikuśnej oprawy i przyrządziłam ją tak jak lubię – prosto, szybko i smacznie. Halloumi – pyszny cypryjski ser z owczego mleka- kupisz w sieciowych delikatesach i na eko-bazarach. W marketach możesz dostać jego odpowiednik z mleka krowiego – nazywa się to „ser do grillowania” i jest całkiem smaczny, choć daleko mu do oryginału. Jeśli nie masz patelni do grillowania (lub grilla w ogrodzie), usmaż ser na patelni posmarowanej niewielką ilością oliwy. W obu przypadkach pilnie spoglądaj na zegarek – halloumi przesmażony staje się nieznośnie twardy i trzeszczy w zębach jak zużyta opona.
Składniki (2 porcje)
Pęczek rukoli
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
Pomidor malinowy
Oliwa, sok z cytryny, pieprz
Przygotowanie
Rozgrzej mocno patelnię do grillowania.
Pokrój ser na plasterki lub paski – im cieńsze będą, tym krócej powinny się smażyć.
Za pomocą pędzelka posmaruj kawałki halloumi odrobiną oliwy – dzięki temu nie będą przywierały do patelni.
Ułóż ser na gorącej patelni i grilluj po 3-4 minuty z każdej strony.
Umyj rukolę w lodowato zimnej wodzie i dokładnie osusz.
Paprykę pokrój w kostkę, pomidora w ósemki.
Warzywa skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku pieprzem (halloumi jest bardzo słony, więc tym razem nie sięgaj po solniczkę) i wymieszaj.
Ułóż na sałatce kawałki gorącego sera i natychmiast podawaj.
Smacznego!
Zobacz także:
Sałatka z pieczonych warzyw z musem z koziego twarożku
Pyszna sałatka z rukoli i fety
Cykoria z mozzarellą i jabłkiem
Źródło:http://mammadeli.com/2014/09/23/rukola-z-grillowanym-serem-halloumi