ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe zapiekane z boczkiem

Polędwiczki wieprzowe zapiekane z boczkiem

nazwa

Wykonanie

Banalnie prosty, szybki obiad. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz tylko jednej ceramicznej foremki do tart (lub naczynia żaroodpornego), więc nie napracujesz się również przy sprzątaniu – bez sterty garnków do zmywania, będzie znacznie szybciej. A co najważniejsze – wszyscy domownicy będą zachwyceni tym pysznym, sycącym daniem.
Składniki (4 porcje)
Polędwiczka wieprzowa (około 500g)
150g surowego wędzonego boczku w cienkich plasterkach
Czerwona papryka
Zielona papryka
3 duże ziemniaki
Oliwa
Sól, pieprz
Gałązka rozmarynu
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Ziemniaki obierz i pokrój na niewielkie kawałki.
Usuń gniazda nasienne z papryk i pokrój je w paski.
Posiekaj listki rozmarynu.
Rozsyp warzywa na dnie foremki, skrop oliwą, posyp rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu.
Polędwiczkę pokrój na kawałki (mniej więcej 3-cm), każdy kawałek owiń w plaster boczku.
Ułóż kawałki mięsa między warzywami i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
Smacznego!
Zobacz także:
Kurczak z parmezanem i chrupiącym prosciutto
Pieczony dorsz z boczkiem
Źródło:http://mammadeli.com/2014/06/28/poledwiczki-wieprzowe-zapiekane-z-boczkiem