Wykonanie
Domowy burger to doskonały pomysł na obiad w upalny dzień. W wersji z
indykiem jest lżejszy niż tradycyjny, a nadzienie z
sera jest pyszną niespodzianką dla biesiadników. Ja używam
cheddara, ale możesz podrasować swojego kotleta i użyć np. gruyera – będzie bardziej wykwintny i wyrazisty w smaku.

Składniki (4 porcje)450g mielonego
indyka2
cebule2 gałązki
rozmarynu50g
sera cheddarOliwaSól,
pieprz4
bułki hamburgerowe
KeczupSałata masłowa2
pomidory2
ogórki konserwoweMusztarda dijonPrzygotowaniePosiekaj drobno jedną
cebulę i listki
rozmarynu.Na patelni rozgrzej łyżkę
oliwy, wrzuć
cebulę i
rozmaryn i podsmażaj na małym ogniu, aż
cebula się zeszkli. Odstaw do wystudzenia.Zetrzyj
ser na tarce o grubych oczkach.Przełóż
mięso do miski, dodaj zeszkloną
cebulę i
rozmaryn, dopraw
solą i
pieprzem. Wymieszaj czystymi dłońmi.Rozgrzej mocno patelnię do grillowania lub grill.Podziel
mięso na osiem porcji i uformuj kotlety. Na każdym z czterech burgerów ułóż po dwie łyżki
startego sera i przykryj drugim kotletem, zlepiając delikatnie brzegi.Grilluj kotlety po 4-5 minut z każdej strony.Umyj i wysusz liście
sałaty, pokrój
pomidory w plasterki.Obierz drugą
cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój
ogórki w podłużne plasterki.Przekrój
bułki na pół i delikatnie opiecz na patelni.Na spód każdej
bułki wyciśnij odrobinę
keczupu, połóż liść
sałaty, kotleta,
cebulkę, 2-3 plasterki
pomidora, plastry
ogórka, posmaruj odrobiną
musztardy, przykryj drugą
bułką.Gotowe!Burgery można przygotować wcześniej, włożyć do lodówki i usmażyć, kiedy będą potrzebne. Możesz też zrobić większą ilość i część kotletów zamrozić – można je przechowywać w ten sposób do 3 miesięcy.Przepis na kotlety pochodzi z książki Córeczka tatusia G.PaltrowZobacz także:Domowe hamburgeryWegetariańskie hamburgeryDomowe frytki