ßßß
Składniki (4 porcje)450g mielonego indyka2 cebule2 gałązki rozmarynu50g sera cheddarOliwaSól, pieprz4 bułki hamburgeroweKeczupSałata masłowa2 pomidory2 ogórki konserwoweMusztarda dijonPrzygotowaniePosiekaj drobno jedną cebulę i listki rozmarynu.Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i rozmaryn i podsmażaj na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Odstaw do wystudzenia.Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.Przełóż mięso do miski, dodaj zeszkloną cebulę i rozmaryn, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj czystymi dłońmi.Rozgrzej mocno patelnię do grillowania lub grill.Podziel mięso na osiem porcji i uformuj kotlety. Na każdym z czterech burgerów ułóż po dwie łyżki startego sera i przykryj drugim kotletem, zlepiając delikatnie brzegi.Grilluj kotlety po 4-5 minut z każdej strony.Umyj i wysusz liście sałaty, pokrój pomidory w plasterki.Obierz drugą cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój ogórki w podłużne plasterki.Przekrój bułki na pół i delikatnie opiecz na patelni.Na spód każdej bułki wyciśnij odrobinę keczupu, połóż liść sałaty, kotleta, cebulkę, 2-3 plasterki pomidora, plastry ogórka, posmaruj odrobiną musztardy, przykryj drugą bułką.Gotowe!Burgery można przygotować wcześniej, włożyć do lodówki i usmażyć, kiedy będą potrzebne. Możesz też zrobić większą ilość i część kotletów zamrozić – można je przechowywać w ten sposób do 3 miesięcy.Przepis na kotlety pochodzi z książki Córeczka tatusia G.PaltrowZobacz także:Domowe hamburgeryWegetariańskie hamburgeryDomowe frytki