Wykonanie
Do tej
pory moje przygody kulinarne z
żurkiem ograniczały się do rozpuszczenia w wodzie proszku z
torebki. O próbie użycia mętnego płynu z butelki, który kupiłam niegdyś w markecie, wolę zapomnieć. Tym razem postanowiłam zrobić prawdziwy żurek na zakwasie. Okazuje się, że nie jest to szczególnie pracochłonne, czy skomplikowane – wystarczy przygotować zakwas 3 dni wcześniej, a przygotowanie zupy jest banalnie proste. Efekt – nieporównywalny.

SkładnikiZakwas125g
żytniej razowej mąkiSkórka z 1/2 kromki
razowego żytniego chlebaZupa800ml
bulionu warzywnego300g
surowego boczku wędzonego3 łyżeczki suszonego
majeranku2 ząbki
czosnku200ml
śmietany 18%Do podania4
jajkaPrzygotowanieZakwasWsyp
mąkę do szklanego słoja lub (najlepiej) glinianego naczynia, zalej 250ml wrzątku i dokładnie wymieszaj.Dolej 500ml letniej przegotowanej
wody i skórkę z
razowego chleba.Zakryj gazą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni.Jeśli nie używasz zakwasu od razu, możesz go przechowywać w lodówce około tygodnia – pamiętaj, aby zakręcić słoik!Zupa
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku o grubym dnie, aby się pięknie przyrumienił.Zalej przygotowanym wcześniej zakwasem i
bulionem, dodaj
majeranek i gotuj przez pół godziny.Dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek,
śmietanę (rozbełtaną wcześniej z dwoma łyżkami zupy) i zagotuj.Dopraw
solą i
pieprzem, podawaj z ugotowanymi na twardo
jajkami.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska M.WasilewskiejZobacz także:Zupa botwinkowaZupa szczawiowaWiosenne minestrone z
botwinką