ßßß
Składniki (4 porcje)400g chudej mielonej wołowiny1/2 pęczka świeżego koperku2 łyżeczki kminku6 łyżek dżemu żurawinowego4 łyżki śmietany 12%Sól, pieprzOliwaPrzygotowaniePosiekaj koperek.Przełóż mięso do miski, wsyp trochę soli i pieprzu i koperek, po czym wszystko dobrze wymieszaj czystymi rękami.Zwilż dłonie i uformuj z mięsa małe kulki – powinno wyjść około 20 klopsików.Rozgrzej patelnię, wlej łyżkę oliwy, przełóż na nią klopsiki, posyp je kminkiem i smaż klopsiki, co jakiś czas potrząsając patelnią, aż się przyrumienią.Dodaj dżem, śmietanę i odrobinę wody i gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.Podawaj z gotowanym ryżem.Gotowe!Zobacz także:Łagodne klopsiki w curryPulpety w sosie pomidorowymDomowe hamburgery