Wykonanie
Choć bardzo lubię leniwie krzątać się po kuchni i godzinami pichcić aromatyczne specjały, zazwyczaj nie mam na to czasu. Dlatego też wszelkie książki kucharskie, blogi, czy programy tv proponujące smaczne, ekspresowe posiłki, cieszą się moją bezgraniczną wdzięcznością. W swojej nowej książce, Jamie Oliver zapewnia, że zawarte w niej przepisy zajmą nam jedynie kwadrans. Dziś przetestowałam jeden z nich (z drobnymi zmianami)- szwedzkie klopsiki. Danie rzeczywiście błyskawiczne i bardzo smaczne. Niestety wychodzi trochę więcej niż „15 minut w kuchni” – po obiedzie trzeba przecież pozmywać…

Składniki (4 porcje)400g chudej mielonej
wołowiny1/2 pęczka świeżego
koperku2 łyżeczki
kminku6 łyżek
dżemu żurawinowego4 łyżki
śmietany 12%Sól,
pieprzOliwaPrzygotowaniePosiekaj
koperek.Przełóż
mięso do miski, wsyp trochę
soli i
pieprzu i
koperek, po czym wszystko dobrze wymieszaj czystymi rękami.Zwilż dłonie i uformuj z
mięsa małe kulki – powinno wyjść około 20 klopsików.Rozgrzej patelnię, wlej łyżkę
oliwy, przełóż na nią klopsiki, posyp je
kminkiem i smaż klopsiki, co jakiś czas potrząsając patelnią, aż się przyrumienią.Dodaj
dżem,
śmietanę i odrobinę
wody i gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.Podawaj z gotowanym
ryżem.Gotowe!Zobacz także:Łagodne klopsiki w
curryPulpety w
sosie pomidorowymDomowe hamburgery