ßßß Cookit - przepis na Szwedzkie klopsiki

Szwedzkie klopsiki

nazwa

Wykonanie

Choć bardzo lubię leniwie krzątać się po kuchni i godzinami pichcić aromatyczne specjały, zazwyczaj nie mam na to czasu. Dlatego też wszelkie książki kucharskie, blogi, czy programy tv proponujące smaczne, ekspresowe posiłki, cieszą się moją bezgraniczną wdzięcznością. W swojej nowej książce, Jamie Oliver zapewnia, że zawarte w niej przepisy zajmą nam jedynie kwadrans. Dziś przetestowałam jeden z nich (z drobnymi zmianami)- szwedzkie klopsiki. Danie rzeczywiście błyskawiczne i bardzo smaczne. Niestety wychodzi trochę więcej niż „15 minut w kuchni” – po obiedzie trzeba przecież pozmywać…
Składniki (4 porcje)
400g chudej mielonej wołowiny
1/2 pęczka świeżego koperku
2 łyżeczki kminku
6 łyżek dżemu żurawinowego
4 łyżki śmietany 12%
Sól, pieprz
Oliwa
Przygotowanie
Posiekaj koperek.
Przełóż mięso do miski, wsyp trochę soli i pieprzu i koperek, po czym wszystko dobrze wymieszaj czystymi rękami.
Zwilż dłonie i uformuj z mięsa małe kulki – powinno wyjść około 20 klopsików.
Rozgrzej patelnię, wlej łyżkę oliwy, przełóż na nią klopsiki, posyp je kminkiem i smaż klopsiki, co jakiś czas potrząsając patelnią, aż się przyrumienią.
Dodaj dżem, śmietanę i odrobinę wody i gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Podawaj z gotowanym ryżem.
Gotowe!
Zobacz także:
Łagodne klopsiki w curry
Pulpety w sosie pomidorowym
Domowe hamburgery
Źródło:http://mammadeli.com/2013/11/22/szwedzkie-klopsiki