Jeden z moich najstarszych przepisów – niezawodny sernik na kruchym cieście z delikatnym kokosowym kremem. Pyszny!SkładnikiCiasto:250g mąki150g masła100g cukruJajkoŁyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:1kg twarogu sernikowego250g cukru3 żółtkaJajko2 łyżki mąki2 łyżki masłaCukier waniliowyKrem:100g cukru3 białka100g wiórków kokosowychPrzygotowanieWymieszaj wszystkie składniki ciasta i szybko je zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.W niewielkim rondelku roztop 2 łyżki masła.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Utrzyj żółtka i jajko z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo ser, mąkę i stopione masło.Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylep schłodzonym ciastem, na wierzch wyłóż masę serową.Piecz 45 minut.Ubij białka na sztywną pianę, następnie nadal ubijając, dodawaj stopniowo cukier i wiórki kokosowe.Posmaruj kremem upieczone ciasto, wstaw z powrotem do piekarnika i zapiekaj jeszcze 10 minut.Smacznego!Zobacz również:Sernik domowySernik polskiSernik czekoladowo-orzechowy na zimno