ßßß Cookit - przepis na Golonka z indyka pieczona w jasnym piwie

Golonka z indyka pieczona w jasnym piwie

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu trafiłam na przepis na wieprzową golonkę pieczoną w ciemnym piwie. I chociaż ślinka mi cieknie na samą myśl o niej, to wizja tłustej, ciężkiej golonki w taki upalny dzień jest jednak trochę straszna. Przepis postanowiłam więc odłożyć na chłodniejsze dni, jednocześnie zastanawiając się nad lżejszą wersją. Z okazji konkursu weszłam w posiadanie kilku butelek jasnego piwa ryżowego marki Książęce, w delikatesach dumnie prezentowały się piękne indycze golonki i tak pojawił się pomysł na to pyszne danie.
Składniki (2 duże porcje)
2 golonki z indyka
Łyżeczka soli morskiej
Łyżeczka kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
3 cebule
Oliwa
Duże jabłko
4 ziemniaki
500ml dobrego jasnego piwa (ja użyłam Książęcego ryżowego)
Przygotowanie
Wsyp do miski sól, kminek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wymieszaj wszystko i natrzyj golonki.
Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc, jeśli nie masz czasu na 1/2 godziny.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Obierz cebule, pokrój w ćwiartki lub ósemki i ułóż warstwą na dnie brytfanki. Skrop oliwą.
Obierz ziemniaki i pokrój je na kawałki, wykrój z jabłka gniazdo nasienne i pokrój je na ósemki.
Ułóż golonki na cebuli, obłóż kawałkami jabłka i ziemniakami.
Zalej wszystko połową piwa (250ml) i wstaw do piekarnika.
Piecz około 1,5 godziny, mniej więcej co 20 minut podlewając golonki resztą piwa.
Kiedy golonki będą miały piękną złocistą skórkę – przełóż je na półmisek razem z pieczoną cebulą, ziemniakami i kawałkami jabłka. Polej powstałym sosem.
Smacznego!
Zobacz także:
Afrykańskie kurczaki
Doskonały kurczak pieczony
Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku
Źródło:http://mammadeli.com/2013/07/20/golonka-z-indyka-pieczona-w-jasnym-piwie