Wykonanie
Jakiś czas temu trafiłam na przepis na wieprzową
golonkę pieczoną w
ciemnym piwie. I chociaż ślinka mi cieknie na samą myśl o niej, to wizja tłustej, ciężkiej
golonki w taki upalny dzień jest jednak trochę straszna. Przepis postanowiłam więc odłożyć na chłodniejsze dni, jednocześnie zastanawiając się nad lżejszą wersją. Z okazji konkursu weszłam w posiadanie kilku butelek
jasnego piwa ryżowego marki Książęce, w delikatesach dumnie prezentowały się piękne indycze
golonki i tak pojawił się pomysł na to pyszne danie.






Składniki (2 duże porcje)2
golonki z
indykaŁyżeczka
soli morskiejŁyżeczka
kminu rzymskiego2 ząbki
czosnku3
cebuleOliwaDuże
jabłko4
ziemniaki500ml dobrego
jasnego piwa (ja użyłam Książęcego
ryżowego)PrzygotowanieWsyp do miski
sól,
kminek i przeciśnięty przez praskę
czosnek.Wymieszaj wszystko i natrzyj
golonki.Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc, jeśli nie masz czasu na 1/2 godziny.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Obierz
cebule, pokrój w ćwiartki lub ósemki i ułóż warstwą na dnie brytfanki.
Skrop oliwą.Obierz
ziemniaki i pokrój je na kawałki, wykrój z
jabłka gniazdo nasienne i pokrój je na ósemki.Ułóż
golonki na
cebuli, obłóż kawałkami
jabłka i
ziemniakami.Zalej wszystko połową
piwa (250ml) i wstaw do piekarnika.Piecz około 1,5 godziny, mniej więcej co 20 minut podlewając
golonki resztą
piwa.Kiedy
golonki będą miały piękną złocistą skórkę – przełóż je na półmisek razem z pieczoną
cebulą,
ziemniakami i kawałkami
jabłka. Polej powstałym sosem.Smacznego!Zobacz także:Afrykańskie
kurczakiDoskonały
kurczak pieczony
Kurczak pieczony z 40 ząbkami
czosnku