Wykonanie
Pyszna, krucha szarlotka! Nietypowa-zamiast
cynamonu,
maliny. Można powiedzieć, że to letnia wersja. Przepis pochodzi z książki White
Plate Elizy Mórawskiej – autorki najpopularniejszego polskiego bloga kulinarnego.

SkładnikiCiasto:300g
mąki150g
cukru200g zimnego
masła3
żółtkaŁyżka
cukru waniliowegoNadzienie:1 kg kwaśnych
jabłek3/4 szklanki
cukru (mniej lub więcej – w zależności od
jabłek)200g
malinPrzygotowanieObierz i pokrój
jabłka, wrzuć do garnka, dodaj 1/2 szklanki
wody i gotuj aż się rozpadną. Pod koniec gotowania dodaj
cukier.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Na czysty blat lub stolnicę wysyp
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy, dodaj
masło z
żółtkami.Zagnieć szybko ciasto, 3/4 wyłóż na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia.Na ciasto wyłóż ostudzone
jabłka, na wierzch wysyp
maliny.Resztę ciasta pokrusz na
owoce.Piecz 40 min.Gotowe!Zobacz także:Moja
Tarta TatinIdealne ciasto
rabarbaroweTarta agrestowa







