ßßß
SkładnikiCiasto:300g mąki150g cukru200g zimnego masła3 żółtkaŁyżka cukru waniliowegoNadzienie:1 kg kwaśnych jabłek3/4 szklanki cukru (mniej lub więcej – w zależności od jabłek)200g malinPrzygotowanieObierz i pokrój jabłka, wrzuć do garnka, dodaj 1/2 szklanki wody i gotuj aż się rozpadną. Pod koniec gotowania dodaj cukier.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Na czysty blat lub stolnicę wysyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj masło z żółtkami.Zagnieć szybko ciasto, 3/4 wyłóż na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia.Na ciasto wyłóż ostudzone jabłka, na wierzch wysyp maliny.Resztę ciasta pokrusz na owoce.Piecz 40 min.Gotowe!Zobacz także:Moja Tarta TatinIdealne ciasto rabarbaroweTarta agrestowa






