ßßß Cookit - przepis na Afrykańskie kurczaki

Afrykańskie kurczaki

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam w książce Nigelli Kuchnia.Przepisy z serca domu. Gdybym nie przeczytała wprowadzenia (w którym autorka wspomina wizytę u przyjaciół w RPA) nie miałabym pojęcia dlaczego kurczaki afrykańskie – sos Worcestershire raczej nie należy do rdzennych afrykańskich dodatków. Mimo to sos ma rzeczywiście oryginalny, słodko-ostry smak i jest bardzo smaczny. Najlepiej marynować podudzia przez całą noc, ale jeśli zrobisz to tuż przed włożeniem ich do piekarnika też będzie ok. Możesz upiec kurczaka razem z ziemniakami w całości, albo podać go z frytkami i lekką sałatką . Ja poszłam na łatwiznę i jako dodatek ugotowałam wspaniałe kukurydze w kolbach – w końcu sezon na nie trwa krótko, a ziemniaki możemy jeść cały rok.
Składniki
8 podudzi z kurczaka
80ml sosu Worcestershire
4 łyżki keczupu
2 łyżki angielskiej musztardy (lub innej ostrej)
Łyżeczka zmielonego imbiru
Łyżka dżemu morelowego
Łyżka oliwy
Ząbek czosnku
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W misce wymieszaj sos Worcestershire, keczup, musztardę, imbir, dżem, oliwę i rozgnieciony czosnek.
Wrzuć umyte podudzia do woreczka do pieczenia (możesz to zrobić w brytfance, ale wówczas więcej sosu odparuje), wlej marynatę i dobrze potarmoś, aby wszystkie kawałki kurczaka były nią oblepione.
Piecz godzinę, po 45 minutach rozetnij worek.
Gotowe!
Zobacz także:
Doskonały kurczak pieczony
Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku
Chrupiący kurczak
Źródło:http://mammadeli.com/2013/07/06/afrykanskie-kurczaki