Wykonanie
Przepis znalazłam w książce Nigelli Kuchnia.Przepisy z
serca domu. Gdybym nie przeczytała wprowadzenia (w którym autorka wspomina wizytę u przyjaciół w RPA) nie miałabym pojęcia dlaczego
kurczaki afrykańskie –
sos Worcestershire raczej nie należy do rdzennych afrykańskich dodatków. Mimo to sos ma rzeczywiście oryginalny, słodko-ostry smak i jest bardzo smaczny. Najlepiej marynować podudzia przez całą noc, ale jeśli zrobisz to tuż przed włożeniem ich do piekarnika też będzie ok. Możesz upiec
kurczaka razem z
ziemniakami w całości, albo podać go z frytkami i lekką
sałatką . Ja poszłam na łatwiznę i jako dodatek ugotowałam wspaniałe
kukurydze w kolbach – w końcu sezon na nie trwa krótko, a
ziemniaki możemy jeść cały rok.

Składniki8 podudzi z
kurczaka80ml
sosu Worcestershire4 łyżki
keczupu2 łyżki angielskiej
musztardy (lub innej ostrej)Łyżeczka zmielonego
imbiruŁyżka
dżemu morelowegoŁyżka
oliwyZąbek
czosnkuPrzygotowanieRozgrzej piekarnik do 200 stopni.W misce wymieszaj
sos Worcestershire,
keczup,
musztardę,
imbir,
dżem,
oliwę i rozgnieciony
czosnek.Wrzuć umyte podudzia do woreczka do pieczenia (możesz to zrobić w brytfance, ale wówczas więcej sosu odparuje), wlej marynatę i dobrze potarmoś, aby wszystkie kawałki
kurczaka były nią oblepione.Piecz godzinę, po 45 minutach rozetnij worek.Gotowe!Zobacz także:Doskonały
kurczak pieczony
Kurczak pieczony z 40 ząbkami
czosnkuChrupiący
kurczak