ßßß


SkładnikiKurczak (około 1,5 kg)2 cebule2 marchewki2 łodygi selera naciowegoGłówka czosnkuOliwaSól, pieprzCytrynaPęczek tymianekPrzygotowanieWyjmij kurczaka z lodówki i odstaw.Piekarnik nastaw na 240 stopni.Pokrój grubo wszystkie warzywa, czosnek podziel na ząbki, lub pokrój w poprzek na plastry.Ułóż kopiec z warzyw na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułóż większą część tymianku, skrop całość oliwą.Umyj kurczaka w zimnej wodzie, skrop oliwą, natrzyj solą i pieprzem.Sparzoną cytrynę ostrożnie ponakłuwaj czubkiem ostrego noża.Cytrynę wraz z resztą tymianku włóż do tuszki.Połóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym z warzywami i ziołami, włóż do piekarnika.Natychmiast zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz około 1 , 5 godziny.Wspaniałym dodatkiem do kurczaka będą pieczone ziemniaki. Wystarczy obrane ziemniaki w całości wrzucić na blaszkę w połowie pieczenia mięsa. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem i tyle.Smacznego!