Wykonanie
Nie ma lepszego pomysłu na rodzinny obiad.
Kurczaka lubią wszyscy, nie wymaga wiele pracy, ani umiejętności – tylko trochę czasu, efektownie wygląda i można nim nakarmić kilka osób. Ten przepis – zaczerpnięty z książki Jamiego Olivera – jest doskonały.
Kurczak jest soczysty i pyszny, a z pieczonych z nim warzyw możesz zrobić
sos pieczeniowy (przepis przy kolejnej okazji).



Składniki
Kurczak (około 1,5 kg)2
cebule2
marchewki2
łodygi selera naciowegoGłówka
czosnkuOliwaSól,
pieprzCytrynaPęczek
tymianekPrzygotowanieWyjmij
kurczaka z lodówki i odstaw.Piekarnik nastaw na 240 stopni.Pokrój grubo wszystkie warzywa,
czosnek podziel na ząbki, lub pokrój w poprzek na plastry.Ułóż kopiec z warzyw na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułóż większą część
tymianku,
skrop całość
oliwą.Umyj
kurczaka w zimnej wodzie,
skrop oliwą, natrzyj
solą i
pieprzem.Sparzoną
cytrynę ostrożnie ponakłuwaj czubkiem
ostrego noża.
Cytrynę wraz z resztą
tymianku włóż do
tuszki.Połóż
kurczaka w naczyniu żaroodpornym z warzywami i
ziołami, włóż do piekarnika.Natychmiast zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz około 1 , 5 godziny.Wspaniałym dodatkiem do
kurczaka będą pieczone
ziemniaki. Wystarczy obrane
ziemniaki w całości wrzucić na blaszkę w połowie
pieczenia mięsa. Skropić
oliwą, posypać
solą i
pieprzem i tyle.Smacznego!