ßßß
SkładnikiBiszkopt:8 jajek120g mąki100g mąki ziemniaczanej220g cukru pudrusólKrem:500g serka mascarpone100ml mlekaczubata łyżka cukru pudrulaska waniliipomarańcza500g truskawekPrzygotuj biszkopt (najlepiej zrobić to dzień wcześniej) :Nastaw piekarnik na 180 stopni.Wymieszaj w misce obie mąki.Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z połową cukru na białą puszystą masę.Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru.Pianę z białek delikatnie, ale dokładnie wymieszaj z masą z żółtek oraz przesianą przez sito mąką.Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30-35 min. Przed wyjęciem ciasta sprawdź czy jest gotowe, wbijając w nie drewnianą wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Jeśli będzie suchy-jest ok, jeśli nie-daj biszkoptowi więcej czasu.Przygotuj krem:Truskawki obierz z szypułek, pokrój na ćwiartki lub ósemki, jeśli tróskawki są duże.Do miski wlej mleko, dodaj mascarpone i cukier, ubij na gładką, puszystą masę.Dodaj ziarenka wanilii i skórkę startą z pomarańczy.Podziel masę na dwie części, do jednej dodaj większość truskawek (kilka odłóż do dekoracji) i wymieszaj.Przygotuj tort:Przekrój biszkopt na pół.Obie części nasącz sokiem wyciśniętym z pomarańczy.Na spód nałóż krem z mascarpone z truskawkami.Przykryj drugą połową ciasta.Wierzch i boki nasmaruj drugą częścią kremu (bez owoców). Wygładź szerokim nożem lub łopatką.Udekoruj pozostałymi truskawkami.Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.Smacznego!Zobacz także:Tort jagodowySernik na zimno z porzeczkami i syropem z czarnego bzuTruskawki z mascarpone