Wykonanie
Długo szukałam odpowiedniego przepisu na urodzinowy tort dla mojej córeczki. Po gruntownym przeszukaniu internetu i wszystkich moich książek kucharskich uznałam, że żaden z istniejących przepisów nie nadaje się by celebrować pierwsze urodziny Najważniejszej Osoby na Świecie. Tak więc wymyśliłam własny. Jest prosty do wykonania, słodki (w końcu na tym polega tortowość) i delikatny.

Składniki
Biszkopt:8
jajek120g
mąki100g
mąki ziemniaczanej220g
cukru pudrusólKrem:500g
serka mascarpone100ml
mlekaczubata łyżka
cukru pudrulaska waniliipomarańcza500g
truskawekPrzygotuj
biszkopt (najlepiej zrobić to dzień wcześniej) :Nastaw piekarnik na 180 stopni.Wymieszaj w misce obie
mąki.Oddziel
żółtka od
białek.
Żółtka ubij z połową
cukru na białą puszystą masę.Do
białek dodaj szczyptę
soli i ubij na sztywną pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać po łyżce
cukru.Pianę z
białek delikatnie, ale dokładnie wymieszaj z masą z
żółtek oraz przesianą przez sito
mąką.Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30-35 min. Przed wyjęciem ciasta sprawdź czy jest gotowe, wbijając w nie drewnianą wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Jeśli będzie suchy-jest ok, jeśli nie-daj biszkoptowi więcej czasu.Przygotuj krem:
Truskawki obierz z szypułek, pokrój na ćwiartki lub ósemki, jeśli
tróskawki są duże.Do miski wlej
mleko, dodaj
mascarpone i
cukier, ubij na gładką, puszystą masę.Dodaj ziarenka
wanilii i skórkę startą z
pomarańczy.Podziel masę na dwie części, do jednej dodaj większość
truskawek (kilka odłóż do dekoracji) i wymieszaj.Przygotuj tort:Przekrój
biszkopt na pół.Obie części nasącz
sokiem wyciśniętym z
pomarańczy.Na spód nałóż krem z
mascarpone z
truskawkami.Przykryj drugą połową ciasta.Wierzch i boki nasmaruj drugą częścią kremu (bez
owoców). Wygładź szerokim nożem lub
łopatką.Udekoruj pozostałymi
truskawkami.Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.Smacznego!Zobacz także:Tort
jagodowySernik na zimno z
porzeczkami i
syropem z czarnego bzu
Truskawki z
mascarpone