ßßß Cookit - przepis na Kolorowa jajecznica z warzywami

Kolorowa jajecznica z warzywami

nazwa

Wykonanie

Jajecznica jest jedną z najbardziej typowych potraw śniadaniowych, w każdym razie - w Polsce. Szybka w przygotowaniu, smaczna, pożywna, tylko... no właśnie, zbyt często taka sama. Ale tak być nie musi! Jeśli lubicie jajecznicę, w prosty sposób możecie zrobić z niej bardzo urozmaicony i bardzo zdrowy posiłek, pełen smaków i kolorów. Co ważne, jej przygotowanie nadal jest bajecznie proste: korzystamy z ulubionych warzyw, które mamy pod ręką, w dowolnych proporcjach. Jest pysznie!
1/2 zielonej papryki - pokrojonej w dużą kostkę
1 czerwona papryczka chili - pokrojona w duże kawałki, bez pestek
1 cebula - obrana, pokrojona w duże kawałki
4 pieczarki - pokrojone w ćwiartki
kilka plasterków salami (do pominięcia w wersji wegetariańskiej)
1 pomidor - pokrojony w duże kawałki
2-4 jajka* - rozmącone w miseczce, lekko posolone do smaku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
sól do smaku
siekany szczypiorek
1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy zieloną paprykę, ostrą papryczkę, cebulę, pieczarki i ew. plasterki salami. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kawałki pomidora. Smażymy krótką chwilę, po czym przesuwamy wszystkie warzywa na jedną stronę patelni, robiąc dużo wolnego miejsca.
2. Na wolne miejsce na patelni dajemy masło. Gdy się rozpuści, wlewamy rozmącone jajka i, mieszając je, smażymy jajecznicę.
Gdy jajecznica będzie gotowa (w naszej ulubionej konsystencji), mieszamy ja na patelni z warzywami. Podajemy od razu, posypana szczypiorkiem. Ja lubię także dodatek ostrego sosu chili.
* ilość jajek dowolna - zależy, czy chcemy mieć więcej jajek a mniej warzyw, czy odwrotnie, czy też po równo. Ja lubię dużo warzyw.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/06/Kolorowa-jajecznica-z-warzywami.html