Wykonanie
Jajecznica jest jedną z najbardziej typowych potraw
śniadaniowych, w każdym razie - w Polsce. Szybka w przygotowaniu, smaczna, pożywna, tylko... no właśnie, zbyt często taka sama. Ale tak być nie musi! Jeśli lubicie jajecznicę, w prosty sposób możecie zrobić z niej bardzo urozmaicony i bardzo zdrowy posiłek, pełen smaków i kolorów. Co ważne, jej przygotowanie nadal jest bajecznie proste: korzystamy z ulubionych warzyw, które mamy pod ręką, w dowolnych proporcjach. Jest pysznie!

1/2
zielonej papryki - pokrojonej w dużą kostkę1 czerwona
papryczka chili - pokrojona w duże kawałki, bez pestek1
cebula - obrana, pokrojona w duże kawałki4
pieczarki - pokrojone w ćwiartkikilka plasterków
salami (do pominięcia w wersji wegetariańskiej)1
pomidor - pokrojony w duże kawałki2-4
jajka* - rozmącone w miseczce, lekko posolone do smaku2 łyżki
oleju1 łyżeczka
masłasól do smakusiekany
szczypiorek1. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy
zieloną paprykę,
ostrą papryczkę,
cebulę,
pieczarki i ew. plasterki
salami. Gdy
cebula będzie szklista, dodajemy kawałki
pomidora. Smażymy krótką chwilę, po czym przesuwamy wszystkie warzywa na jedną stronę patelni, robiąc dużo wolnego miejsca.2. Na wolne miejsce na patelni dajemy
masło. Gdy się rozpuści, wlewamy rozmącone
jajka i, mieszając je, smażymy jajecznicę.Gdy jajecznica będzie gotowa (w naszej ulubionej konsystencji), mieszamy ja na patelni z warzywami. Podajemy od razu, posypana
szczypiorkiem. Ja lubię także dodatek
ostrego sosu
chili.* ilość
jajek dowolna - zależy, czy chcemy
mieć więcej
jajek a mniej warzyw, czy odwrotnie, czy też po równo. Ja lubię dużo warzyw.