Wykonanie
Risotto to potrawa
rodem z Włoch, która stała się popularna na całym świecie. Jej podstawa jest ugotowany na kremowo
ryż specjalnego gatunku, którego smak podkreślają dodane w niewielkiej ilości inne składniki smakowe, w tym naturalnie
parmezan. Risotto można podawać na różne sposoby. Najbardziej klasyczny to alla milanese, czyli "po mediolańsku" - bez żadnych dodatków. Wówczas risotto stanowi samodzielne danie. Jeśli chcemy zaś, by było dodatkiem, znakomicie pasują do niego:
drób,
owoce morza,
ryby,
mięsa i warzywa.Ważne: kupując
ryż trzeba zwrócić uwagę, czy na opakowaniu jest napisane, że jest to odmiana do risotto . Najbardziej popularną i dostępną jest odmiana Arborio . Nadają się także Vialone Nano, Originario i Carnaroli . Generalnie: musi to być odmiana
ryżu o okrągłych ziarnach. Tutaj nie da si ę zastosować zamiennika:
ryż długoziarnisty nie sklei się i nie będzie tak kremowy, jak
ryż do risotto. Potrawa będzie miała inny smak i konsystencję - otrzymamy smaczną potrawę z
ryżu, lecz nie risotto.

1 szklanka
ryżu do risotto ( u mnie Arborio)2 szklanki
wody (lub
bulionu. Można opcjonalnie w trakcie gotowania dodać również trochę
białego wina, lub zamienić 1/2 szklanki bulionu/wody na
wino, czego ja nie lubię robić)1 mała
cebula200 g
pieczarek1 szczypta
szafranu lub
kurkumy1 łyżeczka
masła1/3 szklanki drobno
startego sera parmezan (ew.
gran padano)
sól i świeżo mielony
czarny pieprz do smaku
olej do smażenia1. W garnku na niedużej ilości
oleju podsmażyć na małym ogniu obraną, drobno posiekaną
cebulę wraz z pokrojonymi w drobną kostkę
pieczarkami. Dodać
ryż i smażyć, mieszając przez kilka chwil, aż
ryż zrobi się szklisty.2. Zalać
ryż 1 szklanką gorącej
wody, dodać
szafran lub
kurkumę, wymieszać. Zredukować płomień do minimum. Uważamy, aby
ryż się nie przypalił. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż
ryż wchłonie
wodę. Wówczas wlać 1/2 szklanki
wody i postępować identycznie, czekając, aż
ryż wchłonie
wodę. Kiedy to nastąpi, wlać ostatnie 1/2 szklanki
wody i.... zgadliście :) , gotować, od czasu do czasu mieszając i czekać, aż
ryż wchłonie
wodę. Na tym etapie (czyli po ok. 20 minutach)
ryż powinien być już miękki. Jeśli nie jest, gotować jeszcze chwilę, podlewając od czasu do czasu
wodą. Ugotowany
ryż zdejmujemy z palnika.3. Do ugotowanego
ryżu dodajemy łyżeczkę
masła oraz
parmezan (odrobinę można zostawić do posypania dania na talerzu. Mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Odstawiamy garnek (koniecznie przykryty) na 5 minut, by
ryż "odpoczął" i podajemy posypany resztą
parmezanu.