Wykonanie
Jagnięcina i
baranina są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej. Z tego smacznego
mięsa łatwo jest przygotować interesujące danie. Z
mięsa nie należy usuwać kości przed smażeniem czy pieczeniem - pozostanie dzięki temu bardziej soczyste. Staramy się wybierać średnio tłuste kawałki. Całkowicie chude
mięso można okazać się zbyt suche, bardzo tłuste jest mniej smaczne. Przepis na podstawie Dede Mediterranean Cooking.
kotlety jagnięce - ilość uzależniona od ich wielkości i apetytu jedzących - średnio 4 małe na osobę . Moje były duże, wystarczyło po jednym, lecz generalnie to te mniejsze sa smaczniejsze -
mięso jest bardziej delikatne.2 łyżki siekanego, świeżego
rozmarynusok z 1
cytryny3 ząbki
czosnku, obrane i przeciśnięte3 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju słonecznikowego1 łyżeczka świeżo zmielonego
czarnego pieprzusól do smakuWymieszać
olej z
sokiem z cytryny, przeciśniętym
czosnkiem, posiekanym świeżym
rozmarynem,
sola i
pieprzem. Marynata dokładnie natrzeć
mięso. Marynować przez godzinę.Na dużej patelni z powłoka zapobiegającą przywieraniu rozgrzać niewielką ilość
oleju. Zrumienić
mięso z obu stron.Zdjąć z patelni, przełożyć do naczynia do zapiekania i polać pozostałą marynatą. Przykryć folią aluminiową i piecz przez ok. 1-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.