Wykonanie
Są takie dni, zwłaszcza zimą, kiedy wracamy do domu zmęczeni i nie mamy sił ani ochoty na przygotowywanie czegoś pracochłonnego i czasochłonnego. A jednocześnie, po całym dniu - coś dobrego by się chętnie zjadło ;-) Dobrym rozwiązaniem jest wtedy
makaron z pysznym, szybkim do przygotowania sosem. Kilka chwil i posiłek jak z restauracji gotowy :)
makaron fusilli czyli świderki - jeśli ktoś woli inny, np. rurki, nie ma przeciwwskazań ; )
śmietana 18% lub 22%
żółtkostarty ser żółty - jaki kto lubi - garść
boczekczosnek - troszeczkę
pieprz biały lub czarny,
sól - wedle gustu.1.
Makaron gotujemy. W tym czasie: na patelni podsmażamy pokrojone drobno 3-4 plastry
boczku. Gdy się zrumienią, zdejmujemy patelnię na chwilę z ognia.2. Na dużą, głęboką patelnię wlewamy kubeczek
śmietany, dajemy
żółtko i energicznie mieszamy - na małym ogniu. Dodajemy garść
startego sera, świeżo zmielony
pieprz, szczyptę
soli ( uwaga,
boczek jest już słonawy! ) i trochę
czosnku, do smaku. Cały czas mieszamy, aż
ser się rozpuści.3. Dodajemy
makaron, mieszamy. Wykładamy na talerze, zajadamy.W ramach dodatków możemy wybrać np. jedną z następujących wersji:- Brokułowa ( jak na zdjęciu). Gotujemy
brokuła w tym czasie, kiedy gotuje się
makaron. Dodajemy w ostatniej fazie na patelnię z
makaronem.- Grzybowa : Zalewamy pokruszona na mniejsze kawałki
suszone grzyby wrzątkiem- niedużo, tak, by przykrył
grzyby. Robimy to w miseczce, dodajemy trochę
vegetty, miseczkę przykrywamy. Nastepnie
grzyby wraz z
wywarem dodajemy na patelnię wraz z innymi składnikami z punktu 2.Obie wersje są bardzo smaczne. :)