ßßß Cookit - przepis na Rolada bezowa z malinami i granatem

Rolada bezowa z malinami i granatem

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu oglądałam powtórkę angielskiej wersji Ugotowanych i taką roladę przygotowywał pewien Pan. Byłam pod wielkim wrażeniem i oczywiście wpisałam na listę do zrobienia. Przyznam się, że przygotowywanie bezy nie jest moim ulubionym zajęciem. Praktycznie zawsze wychodzi mi żółto-kremowa, sucha z wierzchu i ciągnąca w środku. Lekko się stresowałam, ale wyszło (jak dla mnie) idealnie
Rolada zwinęła się bez najmniejszego problemu i wcale beza się nie połamała. Krem trzymał się zwięźle. Całość prezentowała się bardzo apetycznie. To nie jest przepis skomplikowany. Prościutki! każdemu wyjdzie. Polecam:)
SKŁADNIKI:
białka 4 szt
cukier 200 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ocet winny 1 łyżeczka
masa:
mascarpone 150 g
cukier puder 2 łyżki
maliny 150 g
granat 1 szt
jogurt naturalny gęsty 1 łyżka duża
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną. Dodać łyżeczkę octu winnego i ubijać aż piana będzie mocno sztywna, świecąca a cukier niewidoczny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować masę, ale nie grubiej niż 1 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika 150 stopni, na środkową półkę i piec 25 minut. Wyciągnąć i odstawić do przestygnięcia. Następnie przykryć papierem i odwrócić górą do dołu. Delikatnie odkleić papier.
Przygotować krem. Do miski przełożyć mascarpone, jogurt naturalny, cukier puder oraz maliny, Wszystko wymieszać, na końcu dodać połowę granatu i ponownie przemieszać. Kremem posmarować 3/4 bezy wzdłuż dłuższego boku. Lekko zawinąć ( ja zawijam w papier na którym beza leży) i wstawić do lodówki na ok 30 minut. Przed podaniem lekko posypać cukrem pudrem oraz pozostałymi owocami granatu. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2014/11/21/rolada-bezowa-z-malinami-i-granatem-2