Wykonanie

A gdyby tak kwaśny
rabarbar zawinąć w słodką
bezę pokrytą delikatnym kremem?
Czemu nie? Jedno z moich ulubionych ciast, czyli roladę
bezową z
malinami, tym razem nafaszerowałem musem z
rabarbaru. Taki właśnie rarytas gościł ostatnio na moim niedzielnym
stole :Dmus z
rabarbaru:300 g
rabarbaru4 łyżki
cukruUmyty i posiekany w kostkę
rabarbar zasypać
cukrem, dobrze przemieszać i odstawić na kilka minut. Kawałki
rabarbaru ułożyć na gorącej patelni i cały czas mieszając dusić aż stanie się miękki, ale nie straci całkowicie swojego koloru. Mieszankę odstawić do wystudzenia, a następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę.krem:2500 ml kremówki 36%250 g
mascarpone20 g
cukru pudruKremówkę ubić na sztywno, dodać
mascarpone i dokładnie połączyć. Na koniec dodać
cukier puder, wymieszać. Gotowy krem wstawić do lodówki.
beza:6
białek250 g
cukru1 łyżka
octu winnegoBiałka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać
ocet winny. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ubite
białka przełożyć na blachę i rozsmarować na całej powierzchni wyrównując
łopatką. Całość piec w 160 º C przez 10 -15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 º C i piec kolejne 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną
bezę przełożyć na drugi arkusz papieru górą do dołu, usunąć poprzedni papier. Wierzch placka pokryć równomiernie kremem, na nim rozsmarować mus z
rabarbaru i zwinąć zaczynając od krótszego
boku. Lekko docisnąć, zawinąć w papier i schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę. Ja nie lubię długo czekać i chłodzę w zamrażarce.Smacznego! :)
