ßßß Cookit - przepis na rolada bezowa z rabarbarem

rolada bezowa z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

A gdyby tak kwaśny rabarbar zawinąć w słodką bezę pokrytą delikatnym kremem? Czemu nie? Jedno z moich ulubionych ciast, czyli roladę bezową z malinami, tym razem nafaszerowałem musem z rabarbaru. Taki właśnie rarytas gościł ostatnio na moim niedzielnym stole :D
mus z rabarbaru:
300 g rabarbaru
4 łyżki cukru
Umyty i posiekany w kostkę rabarbar zasypać cukrem, dobrze przemieszać i odstawić na kilka minut. Kawałki rabarbaru ułożyć na gorącej patelni i cały czas mieszając dusić aż stanie się miękki, ale nie straci całkowicie swojego koloru. Mieszankę odstawić do wystudzenia, a następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę.
krem:
2500 ml kremówki 36%
250 g mascarpone
20 g cukru pudru
Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i dokładnie połączyć. Na koniec dodać cukier puder, wymieszać. Gotowy krem wstawić do lodówki.
beza:
6 białek
250 g cukru
1 łyżka octu winnego
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać ocet winny. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ubite białka przełożyć na blachę i rozsmarować na całej powierzchni wyrównując łopatką. Całość piec w 160 º C przez 10 -15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 º C i piec kolejne 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną bezę przełożyć na drugi arkusz papieru górą do dołu, usunąć poprzedni papier. Wierzch placka pokryć równomiernie kremem, na nim rozsmarować mus z rabarbaru i zwinąć zaczynając od krótszego boku. Lekko docisnąć, zawinąć w papier i schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę. Ja nie lubię długo czekać i chłodzę w zamrażarce.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/05/a-gdyby-tak-kwasny-rabarbar-zawinac-w.html