ßßß Cookit - przepis na rolada bezowa z malinami

rolada bezowa z malinami

nazwa

Wykonanie

Słoneczny poranek, godzina 12.00. Gorąco! Za oknem 30+. Schodzę na dół. Otwieram lodówkę żeby się trochę ochłodzić. Rzucam okiem po jej wyposażeniu i z niechęcią dopatruję się zalegających białek, a obok trzech opakowań mascarpone. Jednocześnie kątem oka zauważam na stole świeże maliny, które przyszły prosto z bazaru. Trzaskam drzwiami od lodówki i myślę sobie: znowu beza? Tak! Tylko w innej formie... Nie sądziłem, że wyjdzie z tego coś tak wspaniałego. Chrupiącego, ale jednocześnie delikatnego i kremowego w środku. Pycha!
beza:
6 białek
250 g cukru
1 łyżka octu winnego
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodać ocet winny. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ubite białka przełożyć na blachę i rozsmarować na całej powierzchni wyrównując łopatką. Całość piec w 160 º C przez 10 -15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 º C i piec kolejne 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną bezę przełożyć na drugi arkusz papieru górą do dołu, usunąć poprzedni papier. Wierzch placka pokryć równomiernie kremem, ułożyć maliny i zwinąć zaczynając od krótszego boku. Lekko docisnąć, zawinąć w papier i schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę. Ja nie lubię długo czekać i chłodzę mocno w zamrażarce. Przed podaniem udekorować malinami.
krem:
200 ml kremówki 36%
500 g mascarpone
20 g cukru pudru
200 g malin
Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i dokładnie połączyć. Na koniec dodać cukier puder, wymieszać. Kremem pokryć bezowy placek.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/08/rolada-bezowa-z-malinami.html