Wykonanie
Nie wiem jak to możliwe , ale z wszystkich dan na świecie Jakub i teściu najbardziej lubią
schabowe. Lubię i ja, ale niezbyt często. Na ostatnią niedzielę zażyczyli sobie właśnie kotlety. Musiałam jednak coś pokombinować i dodałam plastry
mozzarelli. Otoczyłam dwukrotnie w
jajku i
bułce, panierka wyszła grubsza a
ser nie rozlał się. Podałam z sosem
kurkowym i
szparagową. Co wyszło? Pysznie! Polecam:)
SKŁADNIKI:
sznycle wieprzowe 8 szt
mozzarella biała 2x125g
sól pieprzbułka tarta do obtaczania
jajka 2 szt
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:
Sznycle wieprzowe opłukać i osuszyć. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem. Następnie oprószyć
solą i
pieprzem z obu stron.
Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. U mnie wyszło 16 plasterków. Na
mięsie układać po 2 plastry
sera , składać na pół i spiąć wykałaczką. Przygotować 2 pojemniki. W pierwszym roztrzepać
jajko, do drugiego wsypać
bułkę tarta. Każdy kawałek
mięsa obtaczać w
jajku i
bułce, powtórzyć jeszcze raz , panierka będzie grubsza i
ser nie wypłynie. Smażyć na rozgrzanym
oleju na zloty kolor. Ja dodatkowo podpiekam je w piekarniku przez 10 minut. Wtedy mam pewność, że nie będą surowe w środku. Podałam z sosem
kurkowym. Smacznego:)