ßßß Cookit - przepis na Sakiewki z mozzarellą i kurkami

Sakiewki z mozzarellą i kurkami

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak to możliwe , ale z wszystkich dan na świecie Jakub i teściu najbardziej lubią schabowe. Lubię i ja, ale niezbyt często. Na ostatnią niedzielę zażyczyli sobie właśnie kotlety. Musiałam jednak coś pokombinować i dodałam plastry mozzarelli. Otoczyłam dwukrotnie w jajku i bułce, panierka wyszła grubsza a ser nie rozlał się. Podałam z sosem kurkowym i szparagową. Co wyszło? Pysznie! Polecam:)
SKŁADNIKI:
sznycle wieprzowe 8 szt
mozzarella biała 2x125g
sól pieprz
bułka tarta do obtaczania
jajka 2 szt
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Sznycle wieprzowe opłukać i osuszyć. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem. Następnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. U mnie wyszło 16 plasterków. Na mięsie układać po 2 plastry sera , składać na pół i spiąć wykałaczką. Przygotować 2 pojemniki. W pierwszym roztrzepać jajko, do drugiego wsypać bułkę tarta. Każdy kawałek mięsa obtaczać w jajku i bułce, powtórzyć jeszcze raz , panierka będzie grubsza i ser nie wypłynie. Smażyć na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Ja dodatkowo podpiekam je w piekarniku przez 10 minut. Wtedy mam pewność, że nie będą surowe w środku. Podałam z sosem kurkowym. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/10/01/sakiewki-z-mozzarella-i-kurkami