Wykonanie
Jako dziecko zawsze byłam ciekawa jak smakuje
masło orzechowe. Wszyscy objadali się kanapkami z nim w amerykańskich filmach, a w
polskich sklepach w latach 80-tych na próżno oczywiście było go szukać. Jak byłam w liceum, kiedyś spróbowałam go u koleżanki, której tata przywiózł je z „zachodu” :) Jakie było moje zaskoczenie, kiedy okazało się, że w smaku jest lekko słonawe, bo byłam przekonane że będzie to coś jak Nutella :) Jednak smak ten mnie oczarował i
masło orzechowe jest obecnie stałym elementem wyposażenia mojej kuchni. Trochę się rozpisałam o samym
maśle, ale to, że kocham serniki już dobrze wiecie, więc nie
będę się powtarzać. Robię je po prostu ze wszystkim po kolei, teraz była kolej
masła :)

Składniki: na formę o średnicy około 25 cmSpód:200 g
ciasteczek zbożowych60 g
masłaMasa serowa:składniki powinny
mieć temperaturę pokojową1 kg
sera waniliowego na sernik (z wiaderka)4 duże
jajka3 łyżki
mąki kukurydzianej100 g
cukru5 czubatych łyżek
masła orzechowego (użyłam crunchy)200 ml
śmietany 12%Polewa:35 g
masła100 g
mlecznej czekolady50 g
orzechów ziemnychWykonanie:Spód:
ciastka drobno kruszymy w malakserze lub blenderem.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Oba składniki dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy nimi spód tortownicy. Dokładnie dociskamy.Masa serowa:
Ser przez chwilę miksujemy razem z
jajkami,
cukrem oraz
śmietaną do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodajemy
mąkę oraz
masło orzechowe. Krótką chwilę miksujemy i wylewamy na spód.Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Pieczemy w kąpieli
wodnej (na dno piekarnika kładziemy żaroodporne naczynie z wrzącą
wodą i razem z nim pieczemy sernik) przez około 70-80 minut.Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Kiedy ciasto ostygnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Polewa: Orzeszki drobno siekamy lub rozdrabniamy tłuczkiem. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę z
masłem. Gdy się połączą dodajemy orzeszki i całość rozsmarowujemy na wierzchu sernika.Gdy polewa zastygnie, podajemy. Przetrzymujemy w lodówce.Smacznego!



Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ