ßßß
Składniki:3-4 porcje (użyłam patelni z dnem o średnicy ok. 20 cm)8 jajek2 czubate łyżki mąki2 łyżki śmietany 12%150 g kurek1 duży ząbek czosnku3 łyżki posiekanego szczypiorkułyżka masła30 g sera koziego30 g sera pleśniowego z niebieska pleśniąsólpieprzWykonanie:Kurki dokładnie myjemy, większe przecinamy na pół.Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy śmietanę i mieszamy. Następnie dosypujemy przesianą mąkę i znowu mieszamy, uważając, aby nie powstały nam grudki. Przyprawiamy solą i pieprzem.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy na niej czosnek, a po chwili dodajemy kurki ze szczypiorkiem.Po około 3 minutach dodajemy masę jajeczną. Kurki rozkładamy równomiernie po całej patelni. Gdy spód zacznie się ścinać, możemy lekko podważać boki omleta, tak aby masa jajeczna spłynęła pod spód. Patelnię przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i trzymamy kilka minut na małym ogniu. W międzyczasie możemy ponownie podważyć boki i pozwolić, aby masa jajeczna spłynęła pod spód.Gdy omlet będzie niemal całkowicie ścięty, zdejmujemy pokrywkę i na wierzch dorzucamy ser kozi i pleśniowy. Po około 2-3 minutach zdejmujemy z ognia i podajemy.Kroimy w ćwiartki.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!