ßßß
Składniki (na 4 porcje):600g polędwicy wieprzowej200g kurek100g śmietany 12%pół pęczka natki pietruszkisól, pieprz, czosnek2 łyżki masła2 łyżki mąkiPolędwice pokroić na plastry grubości 2cm, rozbić delikatnie tłuczkiem, obficie popieprzyć. Na głębokiej patelni roztopić łyżkę masła, polędwiczki posolić i usmażyć na rumiano.Kurki oczyścić - włożyć je do ciepłej wody z solą na 15 minut, oczyścić, przepłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć.Na patelni roztopić pozostałe masło, przesmażyć kurki. Posolić, popieprzyć, wycisnąć ząbek czosnku. Dodać polędwiczki i zalać wodą tak, aby przykryła mięso. Dusić na średnim ogniu ok. 15 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki, śmietanę, doprawić do smaku (jeżeli jest taka potrzeba :)). Ja swój sos zaciągałam mąką - rozprowadziłam 2 łyżki mąki z wodą i solą i dolewałam stopniowo do gotującego się sosu kontrolując jego gęstość.Gotowe danie podawać z marchewkowymi kopytkami, innymi ziemniaczanymi kluseczkami, ryżem, makaronem, kaszą (...) lub wyjadać sos z patelni świeżym pieczywem :)Bon appetit!