ßßß
Składniki:forma o średnicy 20 cmCiasto:150 g masła150 g gorzkiej czekolady5 dużych jajek (osobno żółtka i białka)1 łyżka kakao175 g drobnego cukru do wypiekówMus czekoladowy :100 g masła100 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki3 duże jajka (osobno żółtka i białka)2 łyżeczki kakao115 g drobnego cukru do wypieków1 łyżka likieru kawowego lub pomarańczowego2 łyżeczki żelatyny w proszkuWykonanie:Ciasto: Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy czekoladę i mieszamy dopóki się nie rozpuści.Żółtka miksujemy z kakao, po czym dodajemy roztopioną masę czekoladową. Całość miksujemy.W osobnym wysokim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Białka powinny być sztywne i błyszczące.Następnie, delikatnie mieszając, dodajemy w dwóch turach, białka do masy czekoladowej. Białka nie powinny opaść.Spód i boki formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (jeśli tortownica nie jest wysoka robimy z papieru wyższy „kołnierz” wystający ponad formę, gdyż ciasto bardzo mocno rośnie, a następnie opada).Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC i pieczemy ciasto przez 25 – 30 minut. Wyjmujemy i studzimy formie. Ciasto podczas studzenia opadnie – pozostawiając uniesione boki (jeśli ciasto po upieczeniu ma dość sztywny wierzch i nie chce się zapaść – nacinamy wierzchnią warstwę ciasta nożem ok. 2 cm od brzegu tortownicy, tak aby wyglądało na popękane)Mus czekoladowy: czekoladę łamiemy na małe kawałki. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy czekoladę i mieszamy dopóki się nie rozpuści.Żółtka miksujemy z kakao, po czym dodajemy roztopioną masę czekoladową. Całość miksujemy.W osobnym wysokim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Białka powinny być sztywne i błyszczące.Następnie, delikatnie mieszając, dodajemy w dwóch turach, białka do masy czekoladowej.Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącej wody i razem z likierem dodajemy do masy czekoladowej. Białka nie powinny opaść.Mus czekoladowy wylewamy na wcześniej upieczone, zapadnięte ciasto. Przykrywamy i chłodzimy lodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej przez noc.Dekorujemy czekoladą.Smacznego!

Źródło przepisu tutaj.