Wykonanie
Weekend trwa, więc i na różnorodne śniadania jest więcej czasu. Jednak pozytywnie rozpatrując prośbę
męża – nie
będę większości wolnego czasu spędzała w kuchni (chociaż wcale bym nie narzekała ;) ). Moja propozycja, choć na pierwszy rzut oka mogłaby wydawać się czasochłonna, wcale taka nie jest! Wystarczy wydrążyć
bagietki, w trakcie nagrzewania się piekarnika wymieszać nadzienie, wypełnić nimi
pieczywo, zapiec i gotowe! Szybko i efektownie! Moja propozycja jest w miarę pikantna, za sprawą
chili, jeśli chcecie aby były łagodne, po prostu pomińcie papryczkę lub zmniejszcie jej ilość :) p.s. polecam wybrać
bagietki mniej wypieczone ;)Te
bagietki to istna Rewolucja! O co chodzi? Zajrzyjcie na Grupę Desantową :)

Składniki:2
bagietki (o długości 25 cm)3
jajka3 plasterki
szynki szwarcwaldzkiej3 łyżki
szczypiorku posiekanego½ łyżeczki przecieru z
chili (np.
sambal oelek, pasta z
chili) lub posiekana
papryczka chili (bez pestek)40 ml
mleka60 g startego twardego
koziego sera½ łyżeczki
papryki (słodkiej, ostrej lub wymieszanej)
sólpieprzWykonanie:Środek obu
bagietek wydrążamy. W tym celu wycinamy w
bagietce rowek o przekroju litery V i podważając nożem, wyjmujemy środek. Powinny nam powstać dwie łódeczki –
kajaki ;)
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy posiekaną
wędlinę,
szczypiorek, przecier (lub posiekaną)
chili i mieszamy. Dolewamy
mleko. Dodajemy
starty ser. Przyprawiamy
solą,
papryką i odrobiną
pieprzu.Piekarnik nagrzewamy do 180°C,
bagietki pieczemy 20- 25 minut, aż nadzienie się przyrumieni i zetnie.Podajemy od razu ciepłe!Smacznego!

Tuż przed zapieczeniem:

Jak wygląda wydrążona
bagietka:

Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!