Wykonanie
Jajka przygotowane w dość popularny sposób - zapiekane w piekarniku, w foremce do babeczek wyłożonej
szynką. Sedno sprawy kryje się w rodzaju
szynki, temperaturze zapiekania, dodatkach
smakowych, no i najważniejsze w jakość zapiekanych jaj. Dziś polecam
szynkę wieprzową gotowaną,
jajka od wiejskiej
kurki,
szczypiorek,
chilli i odrobinę
białego pieprzu.
Jajka pieczone w temperaturze 180 C przez około 7 minut, czyli na miękko.2 plasterki
szynki2
jajka1 łyżeczka kolorowego świeżego
chilliszczypta
soli1 łyżka
szczypiorkuszczypta
białego pieprzu- Foremkę do babeczek wykładamy plastrami
szynki, w taki sposób, aby utworzyły koszyczki.- Na dno koszyczków z
szynki układamy odrobinę
szczypiorku.- Do każdego koszyczka wbijamy jedno
jajko.- Wierzch
jajek posypujemy
pieprzem, posiekanym
chilli i
szczypiorkiem.- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i pieczemy przez około 7 minut. Warto do piekarnika zaglądać - nie wszystkie
jajka są tej samej wielkości i mogą się ścinać w różnym czasie. Będą gotowe, kiedy
białko w okół
żółtka będzie ścięte, ale
żółtko pozostanie jeszcze płynne. Tym, którzy nie przepadają za
jajkami na miękko, polecam zostawienie
jajek w piekarniku, do momentu, kiedy
żółtko się zetnie.
Jajka można spokojnie podglądać - otwieranie piekarnika im nie zaszkodzi:)- Podajemy jeszcze ciepłe, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika.Smacznego:)