Wykonanie
Robiąc weekendowe śniadania, lubię kombinować z jedzeniem. Najbardziej lubię różnego typu sałatki (najczęściej z
kurczakiem), a drugim ulubionym materiałem są
jajka. Jeśli można połączyć oba, to rewelacja ;)Robiłam już
jajka w koszulkach, pieczone w filiżankach (na oba przyjdzie
pora ;) ), a raz przygotowałam
jajka pieczone w cieście francuskim. I te właśnie chcę polecić na niedzielne śniadanie :)opakowanie
ciasta francuskiegojajka (ilość zależna od apetytu i ilości osób ;) )trzy plasterki
szynkiszczypioreksól,
pieprzPiekarnik nagrzewamy do 200 st. Foremki do muffinek (ja użyłam silikonowych, ale duże, metalowe też będą chyba dobre) smarujemy delikatnie
masłem. Ścianki oblepiamy
ciastem francuskim tak, żeby nie została żadna dziura. Pokrojoną w kostkę
szynkę wsypujemy do tak przygotowanej formy.
Jajka wbijamy do szklanki, filiżanki, małego naczynia i wlewamy do formy muffinkowej wyłożonej
ciastem. Posypujemy
szczypiorkiem, solimy,
pieprzymy. Przykrywamy
ciastem francuskim, albo nie. Mi lepiej wyszło bez zakrycia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do ścięcia
białka, 5-15 minut. Wyjmujemy z foremek i podajemy na gorąco. Enjoy :)