Wykonanie
Wszelkie placuszki, omleciki, naleśniki na śniadania ubóstwiam! Zapewne nie raz o tym już wspominałam :) Tym razem miałam dodatkowy powód do zrobienia tego typu śniadania! Mikołaj uznał, że byłam grzeczna i dostałam cudowną patelnię z minkami. Kocham takie gadżety. Teraz gdy na talerzu lądują równiutkie, uśmiechnięte kółeczka raduje się nie tylko mój żołądek, ale i oczy! A co do placuszków, to zdecydowanie podbiły moje
serce, nietypowy, ciekawy smak
maślanki i
drożdży. Godne wypróbowania!

Składniki:ok. 20 małych placuszków280 g
mąki pszennej2 łyżki
cukru7 g
drożdży suchych1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej530 ml
maślanki2 łyżki
oliwy z oliwek1
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoWykonanie:W misce mieszamy ze sobą
mąkę,
cukier,
drożdże,
sól i
sodę oczyszczoną. W osobnej
malej misce roztrzepujemy
jajko z ekstraktem
waniliowym.W niewielkim rondelku mieszamy ze sobą
maślankę z
oliwą i podgrzewamy do 45-50°C.Do miski z suchymi składnikami dodajemy podgrzaną
maślankę z
oliwą i mieszamy. Następnie oddajemy roztrzepane
jajko z ekstraktem
waniliowym. Całość delikatnie mieszamy, masa nie musi być całkowicie gładka.Ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, a na powierzchni pojawią się bąbelki rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Placuszki przekładamy na drugą stronę, gdy zauważymy, że brzeg jest już usmażony.Podajemy z
syropem klonowym,
bitą śmietaną,
owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.Smacznego!


Przepis znaleziony tutaj .