Wykonanie

Od czasu do czasu, w stanie chwilowego upojenia kupuję spore ilości popularnych i szczerze przez specjalistów tzw. super foods, które mają mnie uczynić zdrowszą, szczuplejszą, piękniejszą i w ogóle super. W zapale odchudzania i ogólnego ulepszania mojego życia zakupiłam więc
awokado w ilości odwrotnie proporcjonalnej do moich odczuć wobec nich. Prawda jest taka, że gdy pierwszy raz spróbowałam tego cudu natury, wyplułam całość do kosza. Wiem, wiem, wstyd i hańba, i ogólnie nieładnie. Niestety smakowało według mnie mniej więcej jak
masło o smaku szarego mydła, a to zdecydowanie nie moje klimaty ;POczywiście nie raz jeszcze próbowałam wrócić do
awokado w nadziei, że za drugim razem będzie lepiej, ale nie mogłam się przełamać. Tym razem zawzięłam się i w imię dobra mojego oraz ogółu postanowiłam uchronić te biedne
owoce przez zgniciem i lądowaniem w koszu i do czegoś je wykorzystać. Dieta poszła w kąt, a w piekarniku wylądowało wspaniale zapowiadające się ciasto z
awokado :))Kocham
awokado :) Odkąd spróbowałam tego pysznego ciasta, nie śmiem twierdzić inaczej. Może trzy kawałki ciacha trudno uznać za dobre dla mojego organizmu, ale psychicznie z pewnością poczułam się lepiej ;)Ciasto jest pyszne. Wierzch delikatnie chrupki, środek puszysty i delikatny.
Awokado, które tak ślicznie widać w przekroju ciasta nie tylko nadało mu wspaniałego smaku, ale też sprawiło, że jest wilgotne. Do tego dodatek żółciutkiej polenty, która prawie niewyczuwalnie chrupie. Cudo.Bardzo, baaardzo Wam polecam :)* przepis z „Joy the Baker Cookbook: 100 Simple and Comforting Recipes”, wydawnictwo HyperionSkładniki na dwie keksówki o wymiarach około 12 x 22cm:3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki polenty1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli175g miękkiego niesolonego
masła3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 szklanka + 2 łyżki rozgniecionego
awokado (3 – 4
owoce)4 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3/4 szklanki
maślankiWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, polentę,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
sól wsyp do miski i wymieszaj dokładnie. Odłóż.
Masło oraz
cukier ucieraj na średnich obrotach miksera, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj
awokado i ucieraj jeszcze 2 – 3 minuty.Dodawaj pojedynczo
jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Na koniec wmieszaj do masy ekstrakt
waniliowy.Ustaw mikser na niskie obroty i, cały czas mieszając, wsyp połowę
mąki. Wymieszaj tylko do połączenia. Dodaj
maślankę oraz pozostałą część
mąki i jeszcze raz zmiksuj do połączenia.Masę rozdziel pomiędzy natłuszczone i oprószone
mąką keksówki.Piecz w temperaturze 180°C przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Upieczone ciasto pozostaw w formach przez około 20 minut, po czym wyłóż na kratkę i wystudź całkowicie.Smacznego :)