Rogaliki drożdżowe na maślance

nazwa

Wykonanie

wtorek, 31 Styczeń 2017, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Rogaliki na śniadanie lub kolację. Proste do przygotowania. Doskonale smakują z masłem lub konfiturą. Smacznego!
Składniki:
opakowanie suchych drożdży (7g)
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
1/4 szklanki cukru
1,5 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki oleju
1 jajko
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki sody
Mieszamy obie mąki z cukrem, drożdżami, solą i sodą. Dodajemy roztrzepane jajko, olej i maślankę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Przykrywamy i pozostawiamy, aż podwoi objętość. Gdy ciasto wyrośnie krótko zagniatamy i dzielimy na dwie porcje. Każdą porcję ciasta wałkujemy (podsypując mąką) i kroimy na 6 trójkątów, z których formujemy rogaliki. Uformowane rogaliki układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/pieczywo/rogaliki-drozdzowe-na-maslance