Wykonanie
Macie w domu zalegające kartonik musli? Najpierw zjadamy je (my lub pociecha) oczami w sklepie a
potem stoi. Wiecie co z nim zrobić? ;)
Ciasteczka proponuję! Zdrowa, pełna błonnika przekąska powinna zainteresować zarówno dzieci jak i dorosłych.

Składniki:12 większych sztuk140 g
masła orzechowego (ja użyłam kremu peanua)90 g
miodu (użyłam
pomarańczowego)½ łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 duże
jajko170 g niesłodzonego
musli60 g
mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej)½ łyżeczki
proszku do pieczeniagarść
orzechów włoskichgarść pestek dyniWykonanie:W rondelku podgrzewamy
masło / krem i
miód. Gdy się rozpuszczą dodajemy ekstrakt
waniliowy oraz
cynamon. Mieszamy, drewnianą łyżką.Gdy masa trochę przestygnie dodajemy
jajko i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy
musli,
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy łyżką, w odstępach ok. 2 cm, lekko ją spłaszczając.
Ciastka pieczemy ok. 12-15 minut, po czym pozostawiamy do ostygnięcia.Smacznego!


Bazowałam na tym przepisie.