Wykonanie
Składniki (4 porcje):1 kg świeżych filetów z
łososiamarynata:0,5 szklanki
sosu teriyaki2 łyżeczki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku mielonego2 łyżki drobno posiekanej
cebuliszczypta
czarnego pieprzu1 łyżeczka
brązowego cukrudo podania:gotowany
ryż i dowolne gotowane warzywa

W torbie z klipsem łączymy
sos teriyaki ,
olej,
czosnek,
cebulę i
pieprz. Dodajemy filety z
łososia, układając je w jednej warstwie. Usuwamy nadmiar powietrza z worka i zamykamy, upewniając się, że
ryba z obu stron pokryta jest marynatą.Tak zamarynowanego
łososia wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki, wyjmujemy
rybę z worka i kładziemy w żaroodpornym naczyniu, skórą w dół. Wlewamy 1/3 szklanki pozostałej marynaty i każdy filet posypujemy odrobiną
brązowego cukru.Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 C piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Nie przedłużajcie zbytnio czasu pieczenia bo
łosoś będzie za suchy.Podajemy od razu, z
ryżem i warzywami.