Wykonanie
Deska
serów wprawdzie nie musi być z drewna, ale to co i jak na niej położysz, podlega pewnym zasadom.Po pierwsze, deska
serów wcale nie musi być deską.
Sery można podać równie dobrze na drewnie, co na stali nierdzewnej albo szkle. Ostatecznie, sprawdzi się również porcelanowy półmisek. Wybór
serów w różnych kształtach i rozmiarach świetnie sprawdzi się jako przystawka, zamknięcie posiłku albo przekąska koktajlowa. Przygotowanie deski
serów jest dziecinnie proste, warto jednak włożyć nieco wysiłku, by zachwycić zarówno podniebienia, jak i oczy swoich gości. Najważniejsze jest znalezienie dobrego sklepu oraz przemyślana kompozycja faktur, smaków i kolorów.- Zaserwuj od
trzech do pięciu gatunków
sera. To trochę tak, jak z wąchaniem perfum w sklepie: przy czwartych już właściwie nie czujesz zapachu. Podobnie nie ma sensu obciążać podniebienia zgromadzonych nadmierną liczbą doznań
smakowych.- Pozostaje jeszcze przecież kwestia wyglądu i faktury. Na dobrze dobranej desce
serów powinien się znaleźć zarówno ten miękki, jak i półtwardy oraz twardy. Wybierz też
sery w różnych rozmiarach i kolorach. Dla większego urozmaicenia pokrój je w rozmaite kształty.- Poszczególne gatunki możesz skomponować, kierując się kluczem tematycznym. Zbierz na przykład jedynie
sery szwajcarskie albo te pochodzące wyłącznie z Francji. Innym pomysłem jest wybór różnych
serów wyprodukowanych z konkretnego rodzaju
mleka, powiedzmy: tylko
sery owcze. Na "wyższym stopniu wtajemniczenia" możesz pokusić się o wybór
serów w zależności od
pory roku. Nie ma też nic złego w wyborze Twoich ulubionych gatunków, o ile pamiętasz o tym, by zachować pewną różnorodność.- Smakowanie
serów należy zacząć od tych miękkich i łagodnych, przechodząc kolejno do twardszych i bardziej wyrazistych w smaku. Przygotuj się odpowiednio i poinstruuj gości w tym temacie, opowiadając im co nieco o każdym próbowanym gatunku.- Upewnij się, że pomiędzy poszczególnymi odmianami jest wystarczająco dużo miejsca, by nie zmieszały się ze sobą. Dotyczy to przede wszystkim
serów bardzo miękkich. Te o mocnym,
ostrym zapachu należy umieścić jak najdalej od gatunków najsubtelniejszych. Najmniejsze
sery umieść na środku i otocz je tymi miękkimi. Odmiany najtwardsze powinny znajdować się przy brzegu deski
serów, ponieważ najtrudniej się je kroi.- Do każdego
sera podaj osobny nóż, aby uniknąć przechodzenia smaków poszczególnych odmian.
Sery miękkie można kroić i nakładać nożem do smarowania. Te twardsze wymagają oczywiście noża ostrzejszego.-
Sery należy serwować w temperaturze pokojowej. W tym celu, wyjmij
sery z lodówki około godzinę przed podaniem. Najtwardsze okazy mogą potrzebować odrobinę więcej czasu. Aby nie wyschły, usuń opakowanie dopiero tuż przed poczęstunkiem. Nie odkrawaj natomiast skórek.- Innym dodatkiem do deski
serów są
krakersy i
pieczywo. Pamiętaj, że ich smak powinien być na tyle subtelny, by nie zaburzyć doznań płynących z kosztowania poszczególnych gatunków
sera.- Dobrym pomysłem jest też urozmaicenie - zarówno jeśli chodzi o smak, jak i o kolor - w postaci
orzechów i świeżych
owoców. Do deski
serów najlepiej pasują
jabłka,
gruszki,
brzoskwinie i
winogrona.